FOTO/VIDEO Sopci s Krka zasvirali mantinjadu na Krčkom mostu

Zasviralo se povodom desete obljetnice upisa dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine

Kraljevica – Sopci iz Udruge sopaca otoka Krka 10 minutnom svirkom svečane mantinjade na naplatnim kućicama Krčkog mosta obilježili su desetu obljetnicu upisa dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Zahvaljujući Filatelističkom društvu otoka Krka, od ranog jutra u poslovnici Hrvatske pošte u gradu Krku bit će u upotrebi prigodni pečat Hrvatske pošte za pečatiranje svih pošiljki, a pustit će se u promet i prigodne omotnice. Danas u 18 sati na ulazu u tunel Učka s istarske strane sopci KUD-a Ivan Fonović Zlatela – Kršan također će izvesti svečanu mantinjadu.

Predsjednica KUD-a Ive Jurjević Omišalj Dragica Vukušić dovela je na most četvoricu iskusnih sopaca, Zorana i Antona Đunđeka iz omišaljskog KUD-a, Nikolu Dapčića i Zlatka Jurkovića iz Folklornog društva Njivice, mlade sopce omišaljskog KUD-a Dominika Feretića i Ivana Antončića. Stigao je i mladi par sopaca iz Vrbnika Mavro Dobrinčić i Andrija Dobrinčić, a u pratnji je bio njihov kolega Franko Jurešić. Dok su svirale sopile, djevojke u narodnim nošnjama dijele su turistima letke u kojima su dobili informacije o stoljetnoj tradicija otoka koju je prepoznao i UNESCO.

Udruga sopaca otoka Krka ima 146 članova, što sopaca, što članova koji podupiru sopce čiji se zvuk širi Krkom već 800 godina.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=XlVmaI05tuY[/embedyt]