Gradnja zaobilaznice Novog starta krajem 2020.

Dvije godine trajat će gradnja vrijedna 300 milijuna kuna

Novi Vinodolski – Gradnja zaobilaznice Novog Vinodolskog trebala bi startati krajem sljedeće godine, a radovi će potrajati dvije godine, najavljeno je na prezentaciji projekta u vijećnici Grada Novog Vinodolskog.

Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan poručio je da vrlo dobro zna koliko je zaobilaznica važna za Novljane i turiste jer je svima poznato da se ljeti ne može ući u Novi od kolona. U veljači bi trebalo biti sve spremno za raspis tendera za projekt vrijedan 300 milijuna kuna, zaključio je Huzjan.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić je istaknuo da je Novi atipično primorsko mjesto s centrom na brdu, da se izgradnjom marina spustilo na more i da je zaobilaznica neminovnost Novog. Poznavajući snagu i volju našeg ministra, vjerujem da je zaobilaznica bliska budućnost, zaključio je Piškulić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je istaknuo da je preuzimanjem ministarstva naišao na dug od cestogradnje u iznosu od pet i pol milijardi kuna, ali da se usprkos pritiscima i sugestijama da je autoceste najbolje prodati kako bi se riješilo duga, uspjelo sačuvati mrežu autocesta u hrvatskom vlasništvu. S druge strane, bilo je jasno da u sljedećih desetak godina neće biti moguća velika ulaganja u infrastrukturu, što je značilo da se neće graditi niti dionica Križišće – Žuta Lokva, objasnio je ministar Butković i dodao da se donijela odluka da će se graditi zaobilaznica Novog kao prva faza autoceste Križišće – Žuta Lokva. Sporazumom je dionica prebačena iz Hrvatskih cesta u Hrvatske autoceste, što je dobra odluka obzirom na iskustvo i financijsku moć HAC-a koji će isfinancirati gradnju bez zaduženja, rekao je ministar iz Novog.

Zaobilaznica se sastoji od 6,5 kilometara same trase i 3,3 kilometra spojne ceste. Odvajat će se od Jadranske magistrale kod skretanje za Bribir na čvoru Crikvenica – Selce. Slijedi tunel Zagori dug 800 metara, izlazi se na Novljansko polje gdje će se graditi vijadukt Ričina nešto duži od kilometra. Iznad Povila se zaobilaznica vraća na Jadransku magistralu. Zaobilaznica će imati po dva podvožnjaka i nadvožnjaka. Predviđena brzina je 120 kilometara na sat, a u tunelu Zagori vrijedit će ograničenje od 100 kilometara na sat. Naravno, brzine će biti manje dok se ne izgradi pun profil. Paralelno s gradnjom punog profila autoceste, izgradit će se i treći čvor – Pavlomir.

error: Content is protected !!