Njemački vatrogasci uče i uživaju u ljetnom kampu u Novom

Njemački dobrovoljci iz organizacije “Njemački vatrogasci pomažu” dolaze kod novljanskih vatrogasaca odnosno DVD San Marino već petu godinu. Zajedno dežuraju, osmatraju i upijaju nova znanja o otvorenim požarima

NOVI VINODOLSKI Na ljetni radni kamp u Novi Vinodolski stiglo je 20 vatrogasaca iz cijele Njemačke. Ljetni radni kamp postao je tradicija u Novom Vinodolskom. Njemački dobrovoljci iz organizacije “Njemački vatrogasci pomažu” dolaze kod novljanskih vatrogasaca odnosno DVD San Marino već petu godinu, nakon što su godinama organizirali kamp u Grčkoj.

 

“Njemačke kolege su prošle program osposobljavanja gašenja požara otvorenog prostora kojeg oni u svojim sredinama nemaju. Kad se osposobe, namjera im je pomagati državama u kojima požari otvorenog prostora predstavljaju problem.

Naši njemački prijatelji veliki su donatori hrvatskih vatrogastva. Priča je započela u Novom s DVD San Marino, a kasnije se protegla na pomoć DVD-ima Kupjak i Mrkopalj, DVD Antunovac u Slavoniji i DVD Bilice u Šibeniku. Za dvotjednog boravka u Novom njemačke kolege sudjeluju u preventivnom aktivnostima, s članovima DVD San Marino idu u ophodnju i osmatranje, a oni koji su završili obuku već dežuraju s našim vatrogascima”, objašnjava tajnik DVD-a San Marino Velibor Topolovec dodajući da je s njemačkim kolegama stigao i jedan finski vatrogasac.

I ove godine Nijemci su donirali opremu novljanskim vatrogascima, a DVD-u Bilice poklonili su kombi. Održana je zajednička vježba novljanskih i njemačkih vatrogasca u Teplom portu, a Nijemci su s opremom teškom 25 kilograma marširali 5 kilometara od Novog do Bribira. Stigli su za sat vremena. Naravno, nađe se vremena i za opuštanje. Večeras Novljani i Nijemci imaju zajedničko druženje na otočiću San Marino.

Zapovjednik njemačkih vatrogasaca u Novom Andreas Meier objašnjava da su se podijelili u 3 ekipe i da jedna ekipa ima cijeli dan na raspolaganju za uživanje. Jučer je jedna ekipa razgledavala Krk. Naravno, ne može proći dan bez kupanja.

Nijemcima se u Novom sviđa stari grad, a puni su hvale za hrvatsku kuhinju.

 

Gradonačelnik Piškulić i Mario Tadić

“Jako dobra hrana. Omiljeni meni je miješano meso, a ne propušta se slavonska pizza u Navi. Riba je također u vrhu. U Kupjaku smo probali kotlovinu, a u Mrkoplju fantastičan gulaš od divljači”, priča Meier.

Njemačkim vatrogascima zahvalio se i gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić. Među gostima je i jedan domaćin. Mariju Tadića mama je iz Vinkovaca, a tata iz BiH. Iako misli da ne govori dobro hrvatski, dobio je sve pohvale od gradonačelnika Piškulića.

 

error: Content is protected !!