Korona kriza ne prolongira gradnju zaobilaznice Novog

Lokacijska dozvola za zaobilaznicu je dobivena, do ljeta ide raspisivanje natječaja za izvođača, a do kraja godine bi trebali startati radovi

NOVI VINODOLSKI Korona kriza i eventualne posljedice na gospodarstvo, neće utjecati na planove o gradnji zaobilaznice Novog Vinodolskog. Projekt ne staje, ističu gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i njegov zamjenik Tomislav Cvitković. Lokacijska dozvola za zaobilaznicu je dobivena, do ljeta sigurno ide raspisivanje natječaja za izvođača, a do kraja godine bi trebali startati radovi.

Izgradnjom zaobilaznice, Novi će prodisati i postati jedan grad. Naime, frekventna Jadranska magistrala praktično ga dijeli na dio južno od magistrale i sjeverno od magistrale. Pokušalo se rotorom i semaforima, no zagušenja su se pokazala nepobjedivima. Prosječan dnevni promet iznosi 7.700 vozila kroz godinu i čak 14.200 vozila tijekom sezone.

Zaobilaznica se sastoji od 6,5 kilometara same trase i 3,3 kilometra spojne ceste. Od Jadranske magistrale odvojit će se kod sadašnjeg skretanja za Bribir, na budućem čvoru Crikvenica – Selce. Slijedi tunel Zagori dug 800 metara kroz koji izbija na Novljansko polje, gdje će se graditi vijadukt Ričina nešto duži od kilometra. Iznad Povila se zaobilaznica vraća na Jadransku magistralu. Zaobilaznica Novog dio je buduće autoceste Križišće – Žuta Lokva duge 54 kilometra. Zasad će se graditi dvije trake, a izgradnjom autoceste za Žutu Lokvu, zaobilaznica će dobiti pun profil autoceste.

Zaobilaznica se spušta na magistralu iznad Povila

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je predstavio projekt u Novom, podsjetio je da je gradnja zaobilaznice prebačena iz Hrvatskih cesta u Hrvatske autoceste, što je dobra odluka obzirom na iskustvo i financijsku moć HAC-a koji će isfinancirati gradnju bez zaduženja, rekao je Butković. Predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan istaknuo je u Novom da se radi o projektu vrijednom 300 milijuna kuna.

error: Content is protected !!