Grižane šampion turizma u Vinodolu

Nezaustavljiv rast – noćenja u plusu 8 posto…

BRIBIR – U prvih 11 mjeseci 2018. godine na području Vinodola ostvareno je 111 tisuća noćenja. Boravilo je oko 11.500 gostiju. Turistički rezultati u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine bolji su za 11% u boravcima i 8 posto u noćenjima. Prosječno su gosti boravili 10 dana. Strani gosti su ostvarili 93 tisuće noćenja, što čini čak 86% ukupnih noćenja.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, samo tijekom kolovoza ostvareno je 40 tisuća noćenja. U usporedbi s kolovozom prošle godine riječ je o porastima u dolascima za 12 % te u noćenjima za 5%.

– – Najveći porast noćenja ostvaren je u privatnom smještaju, odnosno objektima u domaćinstvima. To je dokaz kako se turizam ne događa sam od sebe i kako su se veliki iskoraci na našem području napravili uz kontinuiran rad povećanja kvalitete i kroz stvaranje novih ponuda, ističe direktorica TZ Vinodolske općine Iris Bruketa Milić.

Broj registriranih iznajmljivača i krevet konstantno raste iz godine u godinu.

– Samo u prvih pet mjeseci ove godine u naš ured stiglo preko 40 novih rješenja o iznajmljivanju. Trenutno je na području Vinodolske općine registrirano 265 privatnih iznajmljivača s preko 1.500 postelja. U zadnjem desetljeću bilježimo rast kapaciteta u privatnom smještaju, te broj registriranih iznajmljivača prosječno godišnje raste za više od 35%. Brojke su pokazale i potvrdile da je Vinodolska općina već godinama prepoznata po ruralnom turizmu, objašnjava direktorica TZ Vinodolske općine.

Najbrojniji gosti su Nijemci (47%), slijede Austrijanci (9%). Hrvati su na trećem mjestu (6%), a izvrsnim pokazateljima pridonijeli su i dolasci Mađara (4%) i Nizozemaca (3%).

Sve je više objekata s četiri zvjezdice, a samo ove godine registrirana su četiri nova luksuzna objekta s pet zvjezdica, te direktno svjedočimo razvoju elitnijeg segmenta turizma čija prisutnost nedvojbeno pozitivno utječe na status destinacije.

Grižane prednjače po broju noćenja. U prvih devet mjeseci ostvareno je 45 tisuća noćenja. Slijedi Bribir s 41 tisućom noćenja, Tribalj sa 17 tisuća te Drivenik sa 6 tisuća noćenja. U postocima: Grižane ostvaruje 41%, Bribir 38%, Tribalj 15%, a Drivenik 6 %. Na ostvarene rezultate utječe i broj registriranih objekata, odnosno postelja. Na području Grižana ukupno je 590 ležajeva u 110 registriranih objekata, na području Bribira 519 u 100 objekata, Triblja 291 u 47 objekata i Drivenika 104 koji raspolaže s 20 registriranih objekata.