Knjiga Klare Polak Poljarević u trokutu Senj – Stolac – Zadar

U senjskoj knjižnici predstavljena knjiga “100 stolačkih habera” Klare Polak Poljarević

SENJ U senjskoj knjižnici predstavljena je knjiga “100 stolačkih habera” Klare Polak Poljarević. Izašla je ove godine pod nakladničkom palicom Udruženja Bregava iz Stoca. Sadrži šest poglavlja i isto toliko ilustracija. Tu je i rječnik manje poznatih pojmova, biografije autora i ilustratora. Urednik izdanja je Samija Rizvanović, a knjigu je ilustrirao Božidar Vukelić-Boba.
– Radi se o lirskom hibridnom proznom štivu koje osvaja toplinom i emocijom. U knjizi se prepliću sjećanja, dnevnik, putopis i reportaža, a smjenjuju se sretni događaji s onim tragičnima. U trolistu Klarinih najvažnijih gradova Zadar – Stolac – Senj, Stolac igra veliku ulogu jer je u njemu provela najproduktivnije godine svoga života, podizala djecu, uspješno radila profesorski posao. Knjiga obiluje duhovitim anegdotama iz tog živopisnog gradića, ali i bolnim sjećanjima na rat i odlazak iz Stoca. Poslije slika pitomog obiteljskog života, druženja i uživanja u svakodnevnici slijedi nova realnost i prizori ratnog košmara, nevjerica da ljudi mogu izabrati zlo te strah i neizvjesnost kako preživjeti. Intimni su to zapisi koje vrijedi pročitati, a obuhvaćaju ne samo period kada je Klara u Stocu živjela, nego i brojne posjete tome gradu i nakon odlaska iz njega. Na duhovnoj, metaforičkoj razini, autorica nikad iz njega nije ni otišla, rekla je među ostalim moderatorica programa i ravnateljica senjske knjižnice Ana Prpić Rogić.
Uz razgovor s autoricom, promocija je oplemenjena čitanjem ulomaka iz knjige. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Senjkinje.
Promocija je zaključena glazbeno-vizualnom točkom koja uključuje fotografije Stoca iz Klarine perspektive i glazbenu obradu pjesme “Modra rijeka” poznatog stolačkog književnika Maka Dizdara u izvedbi legendarnih Indeksa.