Koncert u konkatedrali otvorio manifestaciju Uskrs u Bakru

Već osam godina KUU Sklad u Bakru organizira uskrsnu manifestaciju

BAKAR U Bakru je otvorena manifestacija Uskrs u Bakru, koja već osmu godinu zaredom privlači brojne vrhunske umjetnike i glazbene entuzijaste iz cijele Hrvatske. Organizator Uskrsa u Bakru je Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra, koja ove godine slavi svoj 145. rođendan, što je čini jednom od najstarijih kulturnih udruga u našoj zemlji.

Ovogodišnja manifestacija otvorena je koncertom u konkatedrali Sv. Andreja na kojem je izvedeno jedno od kapitalnih djela svjetske glazbe, Stabat Mate“ Giovannija Batiste Pergolesija (1710-1736). Sam koncert otvorila je predsjednica KUU Sklad, Dunja Vladislović, toplo pozdravivši brojnu poznatu i novu publiku. Prije početka koncerta dirigent, pedagog i operni pjevač Igor Vlajnić pripremio je nekoliko edukacijskih dodataka kojima je publici približio važnost i veličinu Pergolesijevog najvećeg djela. Ženski zbor Sklad otpjevao je stari bakarski napjev Muka Boga koji se tradicionalno pjeva na Veliki petak kada bi procesija hodala na Kalvariju, a nakon njih je Dunja Sabljar pročitala riječi poznatog hrvatskog napjeva “Stala plačuć tužna mati”, koji dijeli temu sa Pergolesijevim remek djelom.

Kulturno umjetnička udruga Sklad iz Bakra, koja ove godine slavi svoj 145. rođendan, što je čini jednom od najstarijih kulturnih udruga u našoj zemlji

Prvi su puta u Bakru nastupile sopranistice Marijana Prohaska i Vedrana Šimić, koje su pod vodstvom dirigentice Nade Matošević Orešković i uz klavirsku pratnju Igora Vlajnića. Solisticama su se pridružile i pjevačice ženskog zbora Sklad.

Koncert je održan u sklopu Klasičnog ciklusa, koji se uz financijsku pomoć Grada Bakra, PGŽ i Ministarstva kulture RH održava već niz godina, u kojem su sudjelovali brojni poznati hrvatski i strani izvođači klasične glazbe i koji je postao sastavni dio glazbene scene, ne samo Grada Bakra i Primorsko-goranske županije, već i cijele Hrvatske. Zaista možemo reći da je Bakar postao važno i prepoznatljivo mjesto na kulturnoj karti naše zemlje.

KUU Sklad zahvaljuje na pomoći župniku Nikici Juriću, Gradu Bakru i PGŽ koji financijski podržavaju projekt te partneru TZ Grada Bakra.

FOTO Miljenko Šegulja