Med iz Novog na svjetskom sajmu voća i povrća u Berlinu

Proizvodi OPG-a Komadina prisutni su na „Fruitlogistici 2019“ u Berlinu putem VeeMee digitalne platforme. Skeniranjem QR koda na proizvodu kupac može vidjeti tko je proizvođač, što i kako proizvodi…

Novi Vinodolski – Ljudi iseljavaju, ali ja tvrdim da se uz puno truda, može živjeti u svom domu od poljoprivrede. I da bi se preživjelo negdje daleko od svog doma treba uložiti puno rada, zar nije ljepše i jednostavnije raditi kući, razmišlja 27- godišnji pčelar Antonio Komadina, vlasnik OPG-a Komadina.

No, često trud nije dovoljan. Treba imati i znanja. Antonio je završio za fitofarmaceuta u Poljoprivrednoj školi u Križevcima, a nastavlja se školovati za specijalista pčelara. U današnjim vremenima niti trud niti znanje nisu garancija. Za uspjeh je potrebna i tehnologija. Ne samo kad je riječ o proizvodnji, već i kad se radi o plasmanu proizvoda na tržište.

Pčelar Antonio Komadina iz Novog Vinodolskog može se pohvaliti da se njegovi medovi trenutno promoviraju na jednom od najvećih sajmova voća i povrća u svijetu. Novljanski pčelar prisutan je Međunarodnom sajmu voća i povrća „Fruitlogistica 2019“ u Berlinu putem VeeMee digitalne platforme mladih hrvatskih poduzetnika koja spaja kupce i proizvođače skeniranjem QR koda na proizvodu. Skenirajući QR kod, kupac može vidjeti sve informacije o proizvođaču: tko je, što je, na koliko hektara radi, kako proizvodi svoju hranu. Kupac zahvaljujući tehnologiji može provjeriti je li proizvod koji drži u rukama autentičan. Naime, znamo da je baš svaki krumpir lički, a svaka janjetina paška. A da li je to baš tako… Platforma okuplja više od tisuću hrvatskih OPG-ova i drugih proizvođača.

„Svaki medni proizvodi OPG-a Komadina ima QR kod. Mogu se pohvaliti da sam jedini pčelar u Primorsko-goranskoj županiji koji ima QR kodove na svojim proizvodima. Pripremam i web shop. Sve kupujemo preko interneta, zašto ne bi i med“, kaže Komadina.

Mladi pčelar raspolaže sa 75 košnica. Ove godine ne krije zadovoljstvo, vrijeme je bilo dobro, a košnice nisu bile na meti medvjeda, kao lani. Košnice drži u Smokvici, a na ljeto seli u Javorje, na svoju djedovinu u Krmpotama. U Smokvici se stvara med od kadulje, medun, i med od primorskog klena, a u Krmpotama su aktualni livadni med i med od primorskog vrijeska.

U planovima je gradnja kuće za odmor u Javorju koja bi gradila svoju priču na medu. Između ostalog, gostima bi se ponudila api terapija, udisanje zraka iz košnice. Takva terapija postoji u Gorskom kotaru, u Primorju je nema, a kako su susjedi iz Crikvenice bazirani na zdravstveni turizam, api terapija na 800 metara nadmorske visine, na 15 minuta vožnje od more bila bi još jedan adut.