Migranti na Lukovu ostavili nemoćnog kolegu pred vratima kuće

Netko je zvonio usred noći. U 2,14 sati. Bilo mi je jasno da su migranti. Obilazili su oko kuće i otišli. Kad sam izašla, vidjela sam da jedan migrant spava na zaklonjenoj terasici. Ostavili su ga nemoćnog. Spavao je na nekim dekicama od mačaka

Lukovo – Život u šumskom dijelu Vinodolske općine postaje sve neugodniji i neizvjesniji “zahvaljujući” migrantskoj ruti koja prolazi baš sjevernim dijelom Općine, preko Lukova, mjesta sa 600 vikendica na cesti Bribir – Fužine.

Jedna od stanovnica predjela Okruglo na Lukovu, koja živi uglavnom sama, imala je neugodan noćni susret prije nekoliko dana.

“Netko je zvonio usred noći. U 2,14 sati. Bilo mi je jasno da su migranti jer se nalazimo na njihovoj trasi i još od prošlog ljeta često ih susrećemo. Nisam se htjela spuštati s kata. Pošto često prolaze, sve prozore zatvorim željeznim žaluzinama, spavam na katu. Obilazili su oko kuće i na kraju otišli. Kad sam izašla, vidjela sam da jedan migrant spava na zaklonjenoj terasici. Ostavili su ga nemoćnog. Spavao je na nekim dekicama od mačaka. Zvala sam susjeda i policiju. Dečki su došli, bili su jako fini i uslužni, bez problema odradili svoje. Rekla bi da nemam više ni straha, koliko ih je prošlo ovdje. No, ne želim ni gledati van kad čujem glasove. Neugodno je kad pred vratima gledaš nekog nepoznatog, natrpanog s ruksacima. Tko zna otkud i s kakvim namjerama. Nikad nisam zatvarala kuću, a sad sve zaključavam. Kod susjeda su u dva navrata provalili, sve sami muškarci”, priča žena s Okruglog kojoj noćni susret prije nekoliko dana nije bio prvi bliski susret s migrantima.

“Zvonio je jedan na vrata, bio je uporan. Zvala sam policiju, a on je otišao put Lukova i obišao je još dvije-tri kuće. Došla je policija i odvela ga. Jednom sam ih čula na mojoj terasi. Padala je kiša. Očito su se sklonili, presvukli i otišli. Lani ih je po ljeti bilo puno, očito smo im na trasi. I usred dana ih se moglo vidjeti dosta. Po noći svijetle, valjda mobitelima, izgledaju kao svjetleća gusjenica izdaleka. Vrlo neugodno. Presjeku cestu Bribir – Fužine u Okruglom pa skreću prema griškoj šumi. Susjedi su ih lani viđali i na cesti za Bribir”, priča stanovnica šumskog dijela Vinodolske općine i dodaje da je veseli nazočnost policije.

“Što se tiče policije, osim hvale, ništa drugo, dođu brzinom munje. Dobro je da često vidimo policijska vozila, makar mrvicu sigurnosti. Policija obavi svoj posao, ali kad dolaze noću, migranti vide svjetla auta i razbježe se. Tako da nekad nema koristi od njihova dolaska”, priča nam stanovnica šumskog dijela Vinodolske općine.

Žena objašnjava da migranti imaju jako dobre upute i da su očito u kontaktu s prethodnim grupama.
“Došli su i pitali cigarete. Susjed im je rekao da ne puši. A oni kažu: “Kako ne, pred neki dan ste imali cigarete”. I onda se čovjek sjetio da je prije nekoliko dana susjed, kad je došao do njega, dao cigarete migrantima u prolazu. Dakle, znaju gdje prolaze”.