Na griškim krabunoškim susretima tisuću sudionika

U posljednjih nekoliko dana stiglo je još prijava za nedjeljno krabunoško druženje 

GRIŽANE Na 14. Griškim krabunoškim susretima u nedjelju predstavit će se 18 grupa i tisuću krabunosa, zvončara, maškara, mačkara i mesopustara. Povorka kreće sa Potočine prema griškoj placi u 13 sati, predvođena dječjom redutom. Po dolasku na grišku placu slijedi predstavljanje grupa pod voditeljskom palicom Nevena Barca i Danijela Blažičevića. Posjetitelji će moći uživati u krabunoškom slavlju uz dobru muziku, kapljicu i tradicionalno jelo našeg kraja „jotu“.

“Susrete će otvoriti najmlađi sudionici povorke, a potom kreće 18 grupa”, kaže predsjednik Udruge za očuvanje narodnih običaja i kulturne baštine »Juraj Julije Klović« Dean Barac najavljujući i dolazak predsjednika udruge hrvatskih karnevalista Ivana Prpića Špike iz Senja.

Griški krabunoški susret je događaj koji govori o dugoj tradiciji krabunoških odnosno maškaranih običaja u Grižanama. Prvi pisani trag o osnivanju Kalinićeve glazbe seže više od 150 godinu unazad, prema kojoj su nastale i druge glazbe u Grižansko-belgradskom kraju. Na ovom skupu može se vidjeti bogatstvo krabunoških običaja u Vinodolskoj dolini.

Griški krabunosi su nadaleko prepoznati i usprkos sličnostima, imaju neka posebna obilježja po kojima se razlikuju od ostalih i koje oni kao takve čuvaju i vrednuju. Griški krabunos je nepredvidiv i samo svoj, kako on to želi i nikad isti što daje posebnu draž. Inspiraciju za svoj izgled crpi iz života i događaja svoga kraja.

Popis grupa:
1. Momak veseljak Tribalj
2. Barilac Tribalj
3. Sloga Tribalj
4. Grad Drivenik
5. Bribirska parada
6. Čočman Express Hreljin
7. Kukuljanski zvončari
8. Kraljevica
9. Jadranovo
10. Duga Crikvenica
11. Matkovići Crikvenica
12. Penzioneri Crikvenica
13. Svita
14. Selce
15. Novi Vinodolski
16. Ledenice
17. Križišće
18. Jokeri Crikvenica

error: Content is protected !!