Narodno učilište u Rijeci: velik interes za školovanje za farmaceutskog tehničara, jasno i zašto

Mladi upisuju školovanje za farmaceutskog tehničara jer s diplomom lako pronalaze radno mjesto

Narodno učilište u Rijeci je regionalni centar za prekvalifikacije koji nudi 12 programa za stjecanje srednje stručne spreme. Ustanova Narodnog učilišta već preko 75 godina njeguje tradiciju i uspješno obrazuje generacije svih dobnih skupina, a već sedmu godinu zaredom provodi i vrlo atraktivan program za stjecanje zvanja farmaceutskog tehničara.

Radi se o jednom od najtraženijih zanimanja u sektoru zdravstva u Hrvatskoj i EU. Interes za ovaj program kojeg je Narodno učilište uvelo 2016. godine sve je zamjetniji te ga upisuju i mlađe i starije generacije, čak i osobe koje su već stekle visoku stručnu spremu. Prošle školske godine upisano je 27 polaznika, a trend se nastavlja s najavama i predbilježbama za novi upisni rok u rujnu. Ovaj je program itekako zanimljiv i polaznicima i poslodavcima koji traže kvalitetan kadar. Završetkom ovog srednjoškolskog programa polaznik dobiva završnu svjedodžbu te stječe srednju stručnu spremu farmaceutskog tehničara  koja se upisuje u e-radnu knjižicu.
– Nedostaje farmaceutskih tehničara. Mnogi se odlučuju za studij nakon škole, neki se zapošljavaju u laboratorijima i industriji, puno se ljekarni i dalje otvara tako da nedostaje tehničara, objašnjava vlasnica Ljekarne Pahor na Viškovu mag. pharm. Jasmina Pahor.

Slična je situacija u Istri.
– Potreba u Istri je ogromna jer Istra nema školu za farmaceutske tehničare. Trenutno znam za tri ljekarne u Istri koje traže farmaceutske tehničare, ističe vlasnica ljekarne u Poreču mag. pharm. Renata Klezinger-Štefanko.
Vlasnice ljekarni na Viškovu i u Poreču ističu prednosti i benefite  posla u ljekarni
– To je najljepši posao za ženu. Ljudi su pristojni, uvjeti rada odlični, nema puno stresa, kaže Pahor.
– Sve je kao u “apoteci”, dodaje Klezinger-Štefanko.

Kvaliteta obrazovanja prepoznata je u obje ljekarne, s čijim vlasnicama smo razgovarali.
– Po preporuci kolegice primila sam jednu polaznicu koja je završila prekvalifikaciju na Narodnom učilištu. Kako sam bila zadovoljna, ubrzo sam primila i drugu polaznicu. Ugodno iznenađenje je bio i jedan polaznik Narodnog učilišta koji je ljeto proveo na strukovnoj praksi. Pohvalila bih magistru koja predaje strukovne predmete u programu prekvalifikacije. Osjeti se njena predanost radu. Narodno učilište je svakako steklo moje povjerenje. Već imam četvrtu polaznicu na stažu koja je na Narodnom učilištu završila prekvalifikaciju, hvali magistra Pahor.

Pohvale stižu i iz Poreča.
– Dobili smo dobre preporuke iz različitih izvora za edukaciju u Narodnom učilištu, a i dvije polaznice su bile na praksi te su se pokazale vrlo dobrima. Ostala sam iznenađena koliko je obrazovanje kvalitetno i opširno- Imam ljekarnu 20 godina i ne vidim razliku između redovnog programa i programa prekvalifikacije, kaže magistra Klezinger-Štefanko dodajući da odrasle osobe koje završe prekvalifikaciju imaju i veću dozu ozbiljnosti, odgovornosti i predanosti poslu pa su samim time i kvalitetniji, poželjni zaposlenici.

Što kažu polaznici?

Program prekvalifikacije ocijenila bih kao veoma kvalitetan. Program je dobro organiziran i daje dovoljno znanja za buduće poslovanje, smatra jedna polaznica. Zadovoljna sam organizacijom i kvalitetom predavanja i vježbi, a posebno bih istaknula stručnu literaturu koju je pažljivo pripremala magistra koja nam drži vježbe, kaže druga polaznica. Program je sveobuhvatan, opsežan i dobro složen, organizacija je dobra, nastavni sadržaji su temeljito i detaljno odrađeni i odlična su podloga za  vježbe kojima sam stekla sigurnost u stečena znanja i vještine potrebne za rad farmaceutskog tehničara, navodi treća polaznica koju smo anketirali po završetku programa.

error: Content is protected !!