Katamaran Mali Marino i pomorska policija spasili kajakaše iz podivljalog Vinodolskog kanala

Poljakinja i Brazilac krenuli su kajakom s Krka za Novi, a dignulo se nevrijeme…

VRBNIK Sinoć oko 20 sati zaprimljena je dojava od Središnjice traganja i spašavanja na moru kako je kod rta Sv. Marak, u blizini Vrbnika, zadnji put primijećen kajak s dvije osobe kojeg nosi vjetar. U traganje je upućeno policijsko plovilo Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka. Prilike na moru su pritom bile vrlo zahtjevne, puhao je jak vjetar, olujna bura, a more je bilo izrazito valovito.

Osim posade policijskog plovila u u traganju su sudjelovala i dva privatna plovila. Katamaran Mali Marino, u uvali Petrina na Krku, pronašao je nestali kajak oko 21,45 sati. Koordinaranom zajedničkom pretragom pronađene su dvije osobe s kajakom koje su ukrcane na katamaran i prevezene do mjesta Selce.

Riječ je o 22-godišnjoj državljanki Poljske i 25-godišnjem državljaninu Brazila koji u havariji nisu ozlijeđeni, ali su bili vrlo iscrpljeni. Oni su, naime, iznajmili kajak kako bi razgledali obalu u smjeru Novog Vinodolskog, a bez prethodne provjere vremenske prognoze. Vremenski uvjeti su se pogoršali tako da se nisu uspjeli vratiti natrag na obalu niti mobitelom pozvati pomoć, izvješćuje PU primorsko-goranska.

Zahvaljujući brzoj intervenciji, profesionalnosti i vještini svladavanja zahtjevnih situacija na moru, posada policijskog plovila uz pomoć navedenih privatnih posada, uspješno je pomogla u spašavanju osoba na moru.