Niti zime, niti snijega, niti bure, a nestala je i kiša

Nakon pomne analize, dugogodišnja crikvenička motriteljica DHMZ-a Anđelka Radil otkrila nam je na startu proljeća da je zima bila nikakva

Crikvenica – Nakon što je pomno obradila meteorološku statistiku, dugogodišnja crikvenička motriteljica DHMZ-a Anđelka Radil otkrila nam je na startu proljeća kakva je bila crikvenička zima. I sami znamo. Nikakva. No, ipak je drugačije kad se zapažanja nas laika potkrijepe brojkama.

U listopadu se temperatura penjala do 27 stupnjeva. Nije padala ispod devet stupnjeva. U studenom su se temperature kretale između nule i 21 stupanj. U prosincu od nule do 15 stupnjeva. U siječnju je temperatura šetala od minus dva do plus 15 stupnjeva. U toploj veljači od minus dva do čak 20 stupnjeva. Zima je bila topla, s natprosječnim temperaturama, zaključak je crikveničke motriteljice.

„Vidljivo je da je ranijih godina temperatura zraka bila niža, snijega je bilo u našem gradu, bure je bilo mnogo više, kao i oborina”, objašnjava Anđelka Radil.

U povijesti mjerenja po velikim hladnoćama pamti se nekoliko godina. Rekordan minus zabilježen je 2012. godine (-17,5 stupnjeva), slijedi 1929. godina (-14 stupnjeva), 1947. i 1950. godina (-13 stupnjeva) te 1939. godina (-10 stupnjeva). Inače su se minimalne temperature u prosjeku kretale od nule do minusa od nekoliko stupnjeva.

Što se tiče oborina, još ih je nešto bilo na prelasku s jeseni na zimu. U listopadu je palo 170 litara kiše, u studenom 252 litre. Sa zimom je nestala kiša. Prosinac je donio tek 54 litre kiše, siječanj 59, a veljača skromnih 37 litara.

Snijega ove godine nije bilo. Tek pokoja pahulja. Rekordna godina po danima sa snijegom ostaje zapisana 1942. kada je snijeg bijelio Crikvenicu čak 21 dan. Pod snijegom je grad bio 11 dana 1956. godine, po osam dana 1917. i 1933. godine.