Novi dobio osmero juniora spasilaca

Tečaj u organizaciji Crvenog križa prošlo je osmero novljanskih osnovnoškolaca

NOVI VINODOLSKI Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u sklopu projekta “Sigurnost na vodi”, organiziralo je i provelo trodnevni tečaj Junior-spasilac. Polaznici su bili učenici osmog razreda OŠ Ivana Mažuranića: Luciano Roko Šargač, Noah Ugrinović, Rahela Kljaić, Lana Anić Baričević, Sara Božić, Maro Tomić, Deny Tarčin i Marko Maretić.

Trodnevni tečaj vodio je Ivan Uravić, stručni suradnik Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja HCK i Društava CK PGŽ. Tečaj prve pomoći održala je volonterka Maja Gretić, a koordinator je bila Zorana Butorac.
Tijekom obuke polaznici su uspješno svladali vještine u vodi, plivanje, ronjenje, samo spašavanje, skokove, teglenje utopljenika i tehnike spašavanja, zatim vještine izvan vode poput komunikacije s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom. Osnove pružanja prve pomoći obuhvatile su postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj, upućivanje poziva upomoć i pružanje prve pomoći u slučaju rana i lomova. Pored plivanja i prve pomoći, mladi polaznici upoznati su s radom i djelovanjem Crvenog križa, rizicima na kupalištima, načinima kako spasiti sebe, ako se dogodi opasnost te kako pomoći drugome.

Svi sudionici uspješno su položili ispit te dobili diplomu “Junior spasilac”. S navršenih 18 godina polaznici će moći pristupiti edukaciji za spasioce i steći uvjerenje osposobljenosti za spasioce na otvorenim vodama na osnovu kojeg mogu obavljati posao spasioca na plažama i bazenima. Teorijski i praktični dio nastave održan je u hotelu Lišanj u Novom Vinodolskom.

 

error: Content is protected !!