Pale izmjene prostornog plana, opozicija kaže: to je nekretninski biznis, a ne razvoj poljoprivrede

Izmjene su otvarale mogućnost da se na svaka tri hektara poljoprivrednog zemljišta izgradi objekt od 400 kvadrata u kojem se mogu nuditi ugostiteljske i turističke usluga

CRIKVENICA Izmjena i dopuna prostornog plana uređenja Grada Crikvenice nije prošla na crikveničkom gradskom vijeću. Izmjenama se kanilo zemljište ispod Jadranske magistrale u Selcu iz kategorije “ostalo poljoprivredno tlo, šume i šumsko zemljište” prenamijeniti u kategoriju “ostala poljoprivredna tla – kategorija P3”. Time bi se stvorili “prostorno-planski preduvjeti za značajnije korištenje poljoprivrednog zemljišta, a u skladu s iskazanim interesima i stanjem na terenu”, stoji u obrazloženju prijedloga izmjena i dopuna.

Što bi konkretno donijela prenamjena? Mogućnost da na svaka tri hektara obrađene poljoprivredne površine nikne objekt od 400 kvadrata. U takvom objektu bi OPG, obrt registriran za obavljanje poljoprivrede ili pravna osoba registrirana za obavljanje poljoprivrede mogli pružati ugostiteljske i turističke usluga u seljačkom domaćinstvu. Dakle, izmjenama prostornog plana bi vlasnik zemljišta praktično mogao izgraditi objekt kao i na građevinskom zemljištu. Uz jednu “sitnicu”. Cijena kvadrata poljoprivrednog i građevinskog zemljišta dva su svijeta. No, tu su vinova loza i masline koje rješavaju “sitnu” razliku.

U kvadratu sporno zemljište ispod magistrale u Selcu

Nezavisna vijećnica Sonja Polonijo je poručila da joj to više liči na nekretninski biznis nego na poljoprivredu. Šef oporbenog SDP-a Mario Kružić se složio s konstatacijom: to je više nekretninski biznis nego razvoj poljoprivrede. Najoštriji je bio vijećnik Domovinskog pokreta Ivan Smojver koji je pitao: jesu li znali bivši vlasnici, koji su u bescjenje dali to zemljište, da će se na tom zemljištu omogućiti otvaranje ugostiteljskog objekta? Sramota, sramota, gotovo je viknuo Smojver odlazeći s govornice.

Uslijedilo je glasovanje. HDZ-ova koalicija odnosno šestero vijećnika podiglo je ruke za prijedlog koji nije prošao jer je protiv, uz jedan suzdržani glas, bilo sedmero vijećnika SDP-ove koalicije i Treći blok.

error: Content is protected !!