Pomorsku školu darovao kapetan koji je preživio udar groma u brod pun eksploziva

Na izložbi povodom 170 godina Pomorske škole izloženi plovidbeni priručnik star više od 400 godina i karta iz 1764. godine koje je svojoj školi darovao kapetan Janković

Bakar – U sklopu obilježavanja 170 godina Pomorske škole Bakar, u crkvi Svete Margarete otvorena je izložba “Portulani i izolari Pomorske škole Bakar”. Radi se o vrijednim pomorskim dokumentima koje je kapetan Josip Janković darovao Pomorskoj školi. Plovidbeni priručnik (izolari) “Viaggio da Venetia a Constantinopoli” seže iz 1598. godine, a karta “Carte de la mer Mediterranee” tiskana je u Marseilleu 1764. godine.

Pomorska škola Bakar zahvalila se Gradu Bakru, Primorsko-goranskoj županiji i župniku na pomoći pri organiziranju izložbe. Kapetan Janković odlučio je darovati vrijedne karte jer je za svo znanje koje je stekao, kako kaže, zahvalan Pomorskoj školi. Karte je našao u obiteljskoj kući njegove majke koja potiče iz poznate obitelji pomoraca s Korčule, De Fabris.

Kapetan Janković je prva poslijeratna generacija nautičara u Pomorskoj školi Bakar. Maturirao je 1957. godine, a zaplovio još kao učenik na brodu Vrbas za Aden. Kao kapetan na brodovima Jugolinije oplovio je svijet. Osim Australije, gdje riječki brodar nije imao liniju. Kad netko oplovi svijet, jasno je da može ponuditi sto morskih priča. Jedna od najzanimljivijih zbilja se na početku karijere.

“Na moj rođendan 22. prosinca 1959. godine zateklo nas je nevrijeme u Indoneziji. Grom je pogodio brod, a mi smo prevozili eksploziv. Imali smo sreću što je brod očito dobro građen, što je on o dobro “uzemljenje”. Izgorio je samo jarbol. Nije bilo nikog čuti 15 minuta nakon što je puklo, sjeća se kapetan koji živi u Ulici Vladimira Nazora u Crikvenici.

Kapetan Janković se prisjetio i drugih izazova. Kao kad su brod napali gripa i nevrijeme.

“Ostali smo na dva čovjeka koji su prevezli brod preko Atlantika. Kad smo došli do New Orleansa, već se dio posade oporavio. Sjećam se i nevremena kad smo isplovili iz Nizozemske. Toliko je bilo jako da nismo mogli iskrcati pilota, otišao je s nama u Škotsku”.

Do lani je kapetan išao na ribe, a još ga uvijek intrigiraju putovanja.

“Zbog putovanja sam se, između ostalog, i odlučio biti pomorac. Vidjeli smo svijeta. U Londonu bi ostali deset dana, u Rio de Janeiru za karneval 25 dana jer nitko nije radio, u Kalkuti dva mjeseca. Danas je drugačije, ukrcaj, iskrcaj i odmah dalje”, priča crikvenički kapetan.

error: Content is protected !!