Primorsko-goranska županija u kolovozu na 75 posto lanjskih noćenja

Kod privatnih iznajmljivača najprije se pune objekti s pet zvjezdica koji su na 86 posto lanjskog prometa, rekla je direktorica TZ Kvarnera Peršić Živadinov

CRIKVENICA “Zahvaljujući blizini, sigurnosti i kvaliteti turističke ponude Kvarner je definitivno hit destinacija ne samo u Hrvatskoj već i u ovom dijelu Europe”, rekao je predsjednik TZ Kvarnera i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na konferenciji za novinare posvećenu prezentaciji turističkih rezultata na području Županije.
Prognoziralo se otprilike 25 posto lanjskih rezultata, međutim, stvarni su pokazatelji višestruko bolji pa je tako u prvom tjednu kolovoza Kvarner dosegao 75 posto lanjskog turističkog prometa, dodao je Komadina te naglasio.
“Turisti iz Njemačke i dalje su naši najvjerniji gosti koji su po broju dolazaka na čak 93 posto lanjskih rezultata, a slijede ih Slovenci i Austrijanci“, istaknuo je Komadina.

Komadina i Peršić-Živadinov

U ovom trenutku, prema riječima direktorice TZ Kvarnera Irene Peršić Živadinov na Kvarneru se odmara 160 tisuća gostiju, a u lipnju i srpnju bilježi se najbolja popunjenost i najveći indeks noćenja u komercijalnom smještaju u usporedbi s ostalim jadranskim županijama. U srpnju je ostvareno 3,9 milijuna noćenja što je 69 posto u usporedbi s prošlom, rekordnom turističkom godinom. Dobar trend se nastavlja i u kolovozu gdje je samo u prvih osam dana ostvareno gotovo 1,3 milijuna noćenja, što je 75 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupno je od početka godine Kvarner ostvario gotovo milijun dolazaka i 6,8 milijuna noćenja gostiju što čini 56 posto lanjskog turističkog prometa. U strukturi smještaja najbolje rezultate ostvaruju privatni iznajmljivači, drugi izbor gostiju su kampovi, potom hoteli, a dobre rezultate ostvaruje i nautički sektor.
“Mi već godinama ulažemo u podizanje kvalitete smještaja, ali i ukupne turističke ponude što se definitivno pokazuje dobro promišljenom strategijom koja u konačnici donosi i rezultate. Danas imamo situaciju da se kod privatnih iznajmljivača najprije pune objekti s pet zvjezdica koji su i u ovoj po svemu specifičnoj turističkoj godini ostvarili čak 86 posto lanjskog prometa”, rekla je Peršić Živadinov.