Putevi Frankopana predstavljeni u Zagrebu

Autor teksta fotomonografije “Putovima Frankopana” Velid Đekić je istaknuo ulogu Frankopana u stvaranju Vinodolskog zakonika, čime su se upisali u europsku pravnu povijest

NOVI VINODOLSKI Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana, spremna za posjetitelje, predstavljena je u Zagrebu. Obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta, od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara koji su bili u vlasništvu ili povezani s Frankopanima. Projekt je Primorsko-goranske županije pokrenula 2005. godine s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Projekt završava u veljači iduće godine.
“Cilj projekta je ojačati turistički i kulturni brend Kvarnera uređenjem 17 kaštela i tri sakralna objekta, ali i brojnim kreativnim programima oživjeti te prostore, otvoriti ih lokalnoj, hrvatskoj i svjetskoj javnosti“, istaknuo je župan Zlatko Komadina.

Novi Vinodolski

Projekt Putovima Frankopana vrijedan je 61 milijun kuna, u tijeku je njegova treća faza koja je s 47 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU. Matea Radić, pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, istaknula je kako je riječ o najvećem projektu na kojem SAFU trenutačno surađuje s PGŽ. Pojasnila je kako projekt Putovima Frankopana ima veliku financijsku vrijednost, ali i kako je riječ o izuzetno složenom projektu za tehničku provedbu.
“Frankopani su utkani u povijest Primorsko-goranske županije, a na nama je da ih uključimo u život svojih suvremenika“, kazala je Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije.

Kraljevica

Izrađena je posebna aplikacija te izdan vodič Prijatelj po putu. Tiskana je i fotomonografija koja čitateljima daje temeljit uvid u život Frankopana – od ondašnjih običaja i mode preko kulture i arhitekture do prava.
“Obitelj Frankopan djelovala je na gospodarskom, političkom, graditeljskom, zakonodavnom, književnom, vjerskom i drugim planovima. Zbog takva pristupa teško da joj ima istovrsna pandana u hrvatskoj povijesti. To djelovanje Frankopana čini vrelom pozitivne inspiracije i za današnju Hrvatsku”, kazao je Velid Đekić, autor teksta fotomonografije Putovima Frankopana koji je posebno istaknuo ulogu Frankopana u stvaranju Vinodolskog zakonika. Tim su pravnim tekstom, istaknuo je Đekić, Frankopani nadrasli svoje domicilne, hrvatske okvire i upisali se u europsku pravnu povijest. Autor fotografija u monografiji je Petar Fabijan.
Kako bi se s baštinom Frankopana upoznala i djeca, u školama Primorsko-goranske županije idućih će se mjeseci organizirati kvizovi, pričaonice i radionice. Autor kvizova je Mario Kovač, a pričaonice i kreativne radionice osmislila je i vodit će ilustratorica i pripovjedačica Margareta Peršić.

Drivenik

error: Content is protected !!