Sam si, moraš biti heroj, ne smiješ biti tužan: a gdje je zajednica da pomogne djeci?

Na primopredaji police Zaklade Vaša Pošta ravnatelj Centra Izvor Nikica Sečen jasno je poručio: ima dovoljno novca, ali se ne izdvaja dovoljno za djecu

SELCE Korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce Nikolini Horvat, smještenoj u udomiteljskoj obitelji Kosanović na Kastvu, uručena je polica životnog osiguranja Zaklade Vaša pošta u vrijednosti od 50 tisuća kuna. Policom se pomaže mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u periodu od dvije godine, pri ulasku u samostalni život nakon napuštanja institucijskog smještaja.
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za socijalnu skrb i mlade Dragica Marač je istaknula da Primorsko-goranska županija od 2012. godinu pomaže mladima u osamostaljenju kroz Zakladu Hrvatske pošte.

Ravnatelj Centra Izvor Nikica Sečen jasno je poručio: ima dovoljno novca, ali se ne izdvaja dovoljno za djecu. Moramo im pomoći, komplicirano je na početku svog životnog puta živjeti s 3.500 kuna, biti sam i živjeti s 1.500 kuna, koliko ti ostane kad platiš stan. Moraš biti heroj, jak, ne smiješ biti tužan. To su vrlo teški životi, a zajednica može puno pomoći.
– Županija nam redovito pomaže uz ovoj priči, a bilo bi nam drago da se uključe i gradovi i općine. Ne radi se o velikim novcima niti o velikom broju djece, a olakšali bi djeci koja su sama, žive teške i imaju komplicirane živote. Zahvaljujem se Zakladi i Županiji te još jednom pozivam sve lokalne zajednice da se uključe kako bi djeca mogla živjeti bolji život, rekao je ravnatelj Sečen dodavši da u Hrvatskoj stotinjak djece godišnje izlaze iz sustava skrbi, u Županiji pet-šest te da je kroz Zakladu napravljeno više od 500 polica vrijednih 21 milijun kuna.

Voditeljica organiziranog stanovanja u Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor Hana Rižovski Delogu rekla je da je Primorsko-goranska županija jedina županija koja u posljednjih pet godina ima porast broja udomiteljskih obitelji i djece smještenih u udomiteljskim obiteljima u Hrvatskoj, a Nikolinina obitelj Kosanović iz Kastva jedna je s najdužim statusom udomiteljstva na našem području.
Korisnica police Nikolina Horvat zahvalila se udomiteljskoj obitelji, Primorsko-goranskoj županiji i Zakladi Vaša pošta. Policu će iskoristiti za stanovanje i polaganje vozačkog ispita, a u budućnosti se vidi u radu s djecom.