Za 70. rođendan senjski rukomet dobio monografiju

Autor monografije je Branimir Tomljanović koji sa senjskim rukometom živi više od pola stoljeća

SENJ Predstavljanjem monografije “70 godina rukometa u Senju” autora Branimira Tomljanovića obilježena je 70. obljetnica senjskog rukometa i 65. obljetnica djelovanja Rukometnog kluba Senj. Tomljanović za i sa senjskim rukometom živi više od pola stoljeća. Prošao je niz funkcija, od igrača koji je za klub prvu službenu utakmicu odigrao 1967. godine, do trenera juniorske i seniorske ekipe, ženske ekipe, člana uprave, potpredsjednika i predsjednika kluba.

Monografija je predstavljena u POU Milutina Cihlara Nehajeva pred brojnom publikom. Okupili su se u senjskom Domu kulture nekadašnji i sadašnji igrači, treneri, članovi uprave, kao i ljubitelji rukometa i sporta općenito. Bio je prisutan i predstavnik Zajednice sportova Ličko-senjske županije Ivan Radošević te dvojica najstarijih rukometaša Milan Braco Butković i Krešimir Stanišić. Uz njih, danas su živi i Ante Rukavina Kuntra i Niko Šojat. Sva četvorica 1938. godište.

Povijest senjskog rukometa počela se pisati 1951. godine, kada je tadašnji nastavnik tjelesnog odgoja u Senjskoj gimnaziji Josip Vravnik sa mladim zaljubljenicima u rukomet pri Društvu za tjelesni odgoj Partizan oformio sekciju rukometa. U tim počecima igrali su ragbi loptom dobivenom iz Amerike i prilagođenim golovima za vaterpolo, a 1952. godine senjski rukometaši odigrali su i prvu međunarodnu rukometnu utakmicu sa čehoslovačkim igračima Hazene koji su u Senju bili na ljetovanju. Formiranje Rukometnog kluba Senj uslijedilo je 1956. godine i od tada u kontinuitetu djeluje punih 65 godina.

Branko Tomljanović

U svom obraćanju autor Branko Tomljanović ukratko je proveo kroz povijest kluba, igre, rezultate, plasmane, trenere, turnire. Kako je istaknuo, pisanje monografije bio je veliki izazov. Klub ranije nije imao svoje stalne prostore, a time niti mogućnost arhiviranja pisane građe i fotografija pa je za monografiju bilo nužno kontaktirati velik broj osoba koji su bili sudionici rukometnih događanja ili su na bilo koji način bili vezani za rukomet. Zbog vremenskog odmaka neka su sjećanja izblijedjela.
– Zahvaljujem bivšim i sadašnjim igračima i članovima uprava koji su dali vrijedne informacije, ustupili dokumente i fotografije. Posebno zahvaljujem Krešimiru Šojatu i Zoranu Hapči na ustupljenoj bogatoj fotodokumentaciji, te uređivačkom odboru, Krešimiru Stanišiću, Stjepanu Filipoviću, Petru Marinu Tomljanoviću, Damiru Nekiću, Vilmi Rončević i Zdravku Kukriki koji su pomogli u prikupljanju podataka. Zahvala i Tatjani Atanasić na uvidu u bogatu arhivu objavljenih članaka u Novom listu i Sportskim novostima pokojnog senjskog dopisnika Aleksandra Ace Atanasića, lektorici Branki Prpić, te Danijeli Vukelić na računalnoj potpori. I svim našim sponzorima i donatorima koji su sve ovo vrijeme bili uz klub, ali i pomogli tiskanje prve monografije o senjskom rukometu. Monografija je rađena sa željom da rukometna povijest Senja bude otrgnuta zaboravu i da bude nadahnuće i podsjetnik novim generacijama rukometaša o bogatoj povijesti našeg kluba. Ti mladi su budućnost Rukometnog kluba Senj i vjerujem da će im monografija biti poticaj za još bolju igru, rekao je autor Tomljanović.

U prigodnom programu ispunjenom pjesmom i stihom, nastupili su Josip Butorac, Domagoj Biondić, Ivan Prpić Špika i Katarina Međeral, koji su i vodili program.