Senj ima 90 aktivnih darivatelja krvi

Uz akcije darivanja krvi, senjski Crveni križ provodi program Pomoć u kući, organizira tečajeve prve pomoći za vozače, te tečajeve zaštite na radu

SENJ Darivatelj krvi Milan Rončević (na fotografiji s ravnateljem Škrgatićem) dobitnik je Nagrade Grada Senja u znak zahvalnosti za darovanu krv. Do sada je darovao krv 59 puta.
– Počeo sam 1993. godine iz potrebe da nekome pomognem, pa i spasim život. Ako Bog da zdravlja, nastavit ću darivati krv dok god budem mogao, rekao je samozatajni darivatelj te dodao kako mu Nagrada Grada Senja znači poticaj za dalje. Nagrada Grada Senja u znak zahvalnosti za darovanu krv pripala je i Josipu Rončeviću iz Senja.
Inače, Gradsko društvo Crvenog križa Senj organizira četiri akcije darivanja godišnje.
– Imamo 90 aktivnih darivatelja krvi. U prosjeku nam se po akciji odazove između 60 i 70 darivatelja, od čega bude prikupljeno oko 50 doza, od toga u prosjeku oko 10 posto žena. Iz akcije u akciju dobijemo i po nekoliko novih darivatelja te tako povećavamo ukupan broj darivatelja, rekao je ravnatelj senjskog Crvenog križa Senj Ante Škrgatić te dodao:
– Smatramo da su navedene statistike u odnosu na broj stanovnika niske, ali nas veseli što iz akcije u akciju idemo uzlaznom putanjom.
Naglasio je kako im je jako bitno privući i mlade darivatelje.
– U posljednju akciju odazvalo se i deset maturanata. Nadamo se da će se mladi nastaviti odazivati i u sve većem broju, izrazio je nadu ravnatelj Škrgatić koji je na čelu senjskog Crvenog križa od siječnja 2020. godine i dodao kako veliki broj darivatelja u današnje doba pandemije koronavirusa bude odbijeno radi epidemioloških mjera.

Osim ove hvalevrijedne akcije, u GDCK Senj provode i svoj socijalni program “Pomoć u kući” u kojem imaju 12 korisnika, od čega šest u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i šest u suradnji s lokalnom samoupravom tj. Gradom Senjom.
– Korisnici koje obilazimo su osobe starije životne dobi, osobe koje nemaju nikoga od svojih bližnjih u neposrednoj blizini, te su slabijeg imovinskog stanja. Mi im pružamo nabavku lijekova, namirnica, čišćenje životnog prostora, pomoć pri kuhanju i jednom riječju sve što im je potrebno, te provodimo određeno vrijeme s njima da bismo im barem na kratko uljepšali dan, kaže Škrgatić i napominje kako svoje korisnike često razvesele prigodnim paketima s osnovnim namirnicama za život.
– Ukupno je podijeljeno 1.166 kilograma hrane, 64 kilograma higijenskih potrepština. Razveselimo ih i s bonovima za hranu koje omogući Hrvatski Crveni križ, te ukoliko im je potrebno nešto od odjeće ili obuće (ukupno 220 kilograma robe i 48 pari obuće) iz donacija naših velikodušnih sugrađana kojima bih se zahvalio, ističe ravnatelj Ante Škrgatić.

Uz to, održavaju i tečajeve prve pomoći za vozače, te tečajeve zaštite na radu.
– U periodu od kada sam ja na mjestu ravnatelja održano je šest tečajeva prve pomoći, te jedan zaštite na radu, koje je pohađalo ukupno 50-ak kandidata, kaže Škrgatić koji napominje kako Crveni križ Senj ima 35 aktivnih članova te poziva građane Senja na učlanjenje, a godišnja članarina je, kako kaže, simbolična i iznosi 12 kuna.
Tako je ukupan broj članova senjskog Crvenog križa sada 125, jer aktivni darivatelji automatizmom postaju i članovi GDCK Senj, a neki od njih su i volonteri društva.
– Među aktivnim članovima imamo i 18 vrijednih volontera koji nam pomažu iz dana u dan u našim aktivnostima i bez kojih puno toga ne bismo bili u mogućnosti ostvariti te se nadamo da će se taj broj volontera iz godine u godinu povećavati. Pozivam sve ljude dobroga srca koji su voljni pomoći da dođu u naše prostorije i prijave se za volontiranje, poziva ravnatelj te dodaje kako je u postupku i osnivanje kluba mladih u koji im se mogu javiti svi od 18 do 30 godina, te mlađi od 18 uz
dopuštenje roditelja.
– Kada se klub i službeno pokrene, imat ćemo razna druženja i pripreme za razna natjecanja u organizaciji Hrvatskog crvenog križa, te ćemo samim time našim mladima ispuniti vrijeme i potaknuti ih na razna dobra djela, najavljuje Škrgatić.

Crvenom križu treba prostor

Ono što je ovom senjskom društvu neophodno jest skladišni prostor. – Tu bi se prvenstveno zahvalio Gradu i našem gradonačelniku koji je uvidio našu potrebu za prostorom. Nama je potreban prostor za sve te donacije, pakete hrane…, ali također taj prostor bi nam bio adekvatan i za održavanje svih naših tečajeva, održavanje akcija darivanja krvi, i naravno, održavanja druženja Kluba mladih, pripremanja za natjecanja i svega ostaloga. Taj prostor nam je neophodan i nadam se da će se u skorije vrijeme riješiti, kaže ravnatelj GDCK Senj Ante Škrgatić.

error: Content is protected !!