Senjska umjetnica osmislila slikovnicu o šišmišima koja se ne lista već odmotava

“Šišmiši potkovnjaci” naziv je nove slikovnice i bojanke ilustratorice Zrinke Ostović. Edukativni set predstavljen je u Baraćevim spiljama kod Rakovice povodom obilježavanja Međunarodne noći šišmiša

Senj – “Šišmiši potkovnjaci” naziv je nove slikovnice i bojanke, edukativnog seta, senjske umjetnice, ilustratorice Zrinke Ostović. Edukativni set predstavljen je nedavno u Baraćevim spiljama u povodu obilježavanja Međunarodne noći šišmiša. Priča je to o šišmišima i njihovom životu. Osim ilustracija, umjetnica Ostović zaslužna je i za ideju cijelog projekta, ali i za zadatke iz bojanke – mozgalice i crtanke. Stihove je napisala Sanja Beraković, a dizajn osmislila Valentina Dominić, obje iz kreativne agencije Smak. Nakladnik je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica gdje se nalaze Baraćeve špilje poznate po šišmišima, uređene i otvorene za posjetitelje još 1892. godine.

Dizajn korica asocira na špilju, a gornji dio koji se otvara izrezan je u obliku siga. Naslovnicu krase mali i veliki potkovnjaci, vrste šišmiša koje žive u Baraćevim dragama, a na unutarnjoj strani korica nalaze se crteži za bojanje što je dodatna zabava za djecu. Kako šišmiši lete, čime se hrane, kojih životinja se boje i koje su im sličnosti s ljudima najmlađi će moći saznati iz jednostavnih i veselih stihova slikovnice – stihovnice kojoj je naslov “Potkovana ekipa”. Posebnost slikovnice ogleda se i u neobičnom otvaranju.

 

“Slikovnica je neobičnog otvaranja, ne lista se nego „odmotava“ što ju dodatno razigrava“ pojasnila je ilustratorica Ostović.Noć šišmiša, povodom kojega je edukativni set umjetnice Ostović predstavljen, organizira se u više od 30 država svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša, među ostalim i u Hrvatskoj gdje postoji 35 vrsta šišmiša.

“U sklopu bogatog programa Noći šišmiša u Baraćevim špiljama posjetitelji su mogli uživati u noćnim obilascima špilje, uživati u akrobatskim nastupima i performansu na štulama, pridružiti se glazbenicima na radionici bubnjanja te uživati u impresivnim fotografijama Borisa Krstinića koji je objektivom ulovio mnoštvo ovih noćnih letača. Djeca su se u sklopu umjetničko edukativne radionice upoznala s velikim i malim potkovnjakom, šišmišima koji obitavaju u Baraćevim špiljama, a glavni su junaci slikovnice – stihovnice“, kaže umjetnica Ostović.

Zrinka Ostović

Početak crtačke aktivnosti samozatajne ilustratorice Ostović vezan je za objavljivanje stripova i karikatura u Hrvatskoj i inozemstvu. Prvi strip objavila je 1991. godine u zagrebačkom ženskom časopisu Kareta, a slijede časopisi Svijet, Kontura, SOS, Femmes info u Marseillu, Spit u New Yorku, Girl frenzy u Londonu… Kreativna Senjkinja kasnije se bavila ilustriranjem školskih udžbenika, slikovnica i dječjih časopisa. Od knjiga za najmlađe najveći uspjeh postigla je slikovnica “Super je bit različit”, koja je mnogim odgajateljima u dječjim vrtićima postala važan didaktički materijal pri obradi tema iz područja dječjih prava. Hrvatski savez slijepih objavio je slikovnicu u taktilnom izdanju. Zrinka radi na mnogim edukativnim projektima za djecu kojima se promiče kulturna i prirodna baština Hrvatske. Kao ilustratorica surađivala je s velikim izdavačkim kućama kao što su Školska knjiga i Profil. Radila je udžbenike i za Pro-mil, Alkascript i HMD; slikovnice za Goldenmarketing i Našu djecu. Među brojnim likovima koje je Zrinka
osmislila i provela kroz priče, svakako se ističe i Crvenokosa Zora, senjski brend, koja svoj izgled duguje Zrinkinoj ilustraciji.

error: Content is protected !!