Senjski učenici promiču toleranciju

Povodom Međunarodnog dana tolerancije održane su radionice, a najsretniji učenici dobili su Startasice koje se vežu uz program promicanja tolerancije “Lily”

Senj – Dvije radionice za učenike petih i sedmih razreda OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, povodom Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16. studenoga, održane su danas u prostorijama Centra za socijalnu skrb Gospić, Podružnice Obiteljski centar u Senju. Radionicama su prisustvovali učenici koji su i ranije u rujnu 2019. godine sudjelovali u aktivnostima Policijske postaje Senj i Podružnice Obiteljskog centra kojima je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna.

Učenicima je tada predstavljen projekt MUP-a i brojnih partnera “Lily” koji kroz niz multimodularnih aktivnosti usmjerenih na senzibilizaciju građana ima za cilj iznalaženje zajedničkih odgovora, unaprjeđenje mehanizama prevencije i sprječavanja svih oblika nasilja, posebno nasilja prema ženama. Učenici su sudjelovali u radionicama i anketnom upitniku na navedenu temu. Uz organizatore i provoditelje, Danka Butorca, Dragu Babića, stručne radnike u Obiteljskom centru i Željku Rukavinu, kontakt – policijsku službenicu, kao suradnik u aktivnostima sudjelovala je i Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića na način da su dvoje učenika prvog razreda srednje škole bili suvoditelji u radionicama, Lucija Šarampolec i Juraj Nekić.

Hvale vrijednu podršku i važan doprinos ovom projektu dao je i Grad Senj koji je novčanom donacijom osigurao 15 pari Startas tenisica iz programa “Lily” koje su na današnjim radionicama uručene najsretnijim učenicama. Ispred Grada Senja tenisice je uručio Mislav Bilović, savjetnik – koordinator za kulturu i društvene djelatnosti i volonterka Obiteljskog centra, učenica Srednje škole, Lucija Šarampolec. U ime nagrađenih, zahvalu je uputila učenica 7a razreda senjske osnovne škole Marina Nekić. Današnji program i radionice vodila je predstojnica Obiteljskog centra, Suzana Svetić, koja je s učenicima raspravljala o tome što je tolerancija. Učenici su na svojoj koži imali priliku sagledati vlastite stereotipe, ali i naučiti ponešto o sebi i društvu u kojem odrastaju. Kako je netolerancija jedan od temelja nasilnog ponašanja, na ovaj način su u Obiteljskom centru obilježili Međunarodni dan tolerancije. Učenike osnovne škole u Obiteljski centar pratile su predmetne nastavnice i suradnice u nastavi.