Slovačka policajka u Crikvenici: hrvatska reakcija razbila strah od korone kod slovačkih turista

Miroslava Adamović šestu je godinu u Crikvenici, perfektno govori hrvatski i prenosi nam kako se Slovaci hvale da ipak imaju more. Kad ih pitaju gdje im je more, Slovaci će reći: u Hrvatskoj

CRIKVENICA Svake godine u sklopu projekta “Sigurna turistička sezona” na Jadran i u Crikvenicu stižu strani policajci koji su na pomoći svojim sunarodnjacima na godišnjem odmoru, ali i hrvatskim kolegama. Ove godine radni srpanj u Crikvenici ima slovačka policajka Miroslava Adamović. Gospođa govori hrvatski perfektno. Bolje i od nekih Hrvata. Sedmu godinu je u Hrvatskoj. Jednom je ljeto radila u Makarskoj, a šestu sezonu je u Crikvenici. Prvi put je Miroslava u Hrvatskoj u srpnju. Inače dolazi u kolovozu. Danas je Miroslava s hrvatskim kolegama obilazila kampove u Selcu. Pridružili su joj se načelnik PU primorsko-goranske Tomislav Dizdar i načelnik Policijske postaje Crikvenica Dražen Zekić.

Tekuća turistička sezona je specifična. Manje je turista, a tako i manje policajaca iz država iz kojih nam stiže najviše turista. Tako da u slučaju potrebe Miroslava pomogne i češkim turistima.
“Inače najviše posla imam oko izgubljenih i ukradenih dokumenata, plaćanja kazni, prometnih nesreća. No, ova godina je zbog koronavirusa specifična. Najviše me slovački turisti zovu za savjete oko ispunjavanja formulara pri ulasku u Hrvatsku. Zanimaju ih kakve su mjere opreza na snazi. Kad su se mjere u Hrvatskoj pooštrile, bila je mala uzbuna, no Hrvatska je odlično i brzo reagirala, ponovno uvela maske u zatvorene prostore i tako smirila uznemirenost kod Slovaka koji su planirali putovati u Hrvatsku”.

Slovačka policajka s načelnikom PU primorsko-goranske Dizdarom

Policajka Miroslava kaže da su Slovaci zadovoljni nazočnošću svoje policije na Jadranu.
“Dajemo ljudima sigurnost jer znaju da smo uvijek tu kad zatreba pomoć. Slovaci su zadovoljni podrškom”, kaže slovačka policajka na privremenom radu u Crikvenici.

Slovačka ima more. Gdje? U Hrvatskoj

Miroslava hvali glavni grad Hrvatske kad je riječ o adventskim događanjima. “Zagreb je po pitanju adventa preskočio sve europske metropole”. Slovaci Hrvatsku gledaju kao idealno mjesto za odmor. Lani je u Hrvatskoj odmaralo gotovo pola milijuna Slovaka. “Ove godine je manje Slovaka u Crikvenici, čini mi se da ih je više u Dalmaciji. Zašto? Ne znam odgovor. Možda mi je jeftinije, možda im je zanimljivija Dalmacija zbog stabilnijeg vremena. No, po mentalitetu su Slovaci bliži Sjevernom Jadranu”. Slovačka policajka ispričala nam je i šalu koja kruži Slovačkom, a ilustrira povezanost Slovaka s Jadranom. Kad netko kaže da Slovaci nemaju more, Slovaci će reći da imaju. Gdje je slovačko more, slijedit će protupitanje. U Hrvatskoj.

error: Content is protected !!