Smotra konja u Krivom Putu okupila 50 hrvatskih hladnokrvnjaka

Najbolja izložba do sada, prezadovoljan sam, zaključio je predsjednik senjskog konjičkog kluba Jure Turina

KRIVI PUT Deveta smotra konja u Krivom Putu okupila je više od 50 rasnih i snažnih konja iz Ledenica, Batera, Grobnika, Klane, Gospića, Brinja…. Smotru su organizirali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Sokol Otočac, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Konjičk klub Ana Senj. Pokroviteljstvo potpisuju Ministarstva poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna komora, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija, gradovi Senj, Zagreb i Otočac te općina Brinje. Smotra je održana na igralištu NK Bunjevac Gavran u Krivom Putu. 

Na smotri konja predstavljena su grla hrvatskog hladnokrvnjaka, autohtone hrvatske pasmine. Sam naziv, hladnokrvni konj, vezan je za temperament konja. Obično su to vrlo pitomi i snažni konji. I okupljeni gledatelji, kojima je bila ponuđena i vožnja konjskim zapregama, u to su se mogli uvjeriti. Tradicionalnom izložbom želi se unaprijediti i očuvati autohtona pasmina konja hrvatski hladnokrvnjak, kao najbrojnija izvorna pasmine u Hrvatskoj.
– Danas je hladnjokrvnjak izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, ali je kroz stoljetnu tradiciju
uzgoja postao sastavni dio naše povijesti, te kulturnih i tradicijskih običaja, kazao je predsjednik Konjičkog kluba Ana Jure Turina.

Među posjetiteljima ovogodišnje smotre bila je i izaslanica Ličko-senjskog župana Ana Rukavina Stilinović, izaslanik Ureda predsjednika Vlade Zdravko Tušek, te načelnik Sektora za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić.
– Najbolja izložba do sada, prezadovoljan sam, zaključio je predsjednik senjskog konjičkog kluba.

error: Content is protected !!