Tek svako drugo dijete Vinodola ide u vrtić, zato širimo kapacitete

Vrtić u Bribiru završit će se na proljeće, a u Triblju na jesen, zaključila je delegacija pri obilasku prizemlja općinske zgrade u koju će useliti bribirski vrtić

Bribir – Prizemlje općinske zgrade u Bribiru koje se preuređuje u dječji vrtić posjetili su načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Cvrčak i mrav” Dajana Jerčinović i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vinodolske općine Miljenko Šimić kako bi provjerili tempo kojim napreduju radovi. Sve napreduje po planu i u kasno proljeće djeca bi mogla useliti u novi prostor, zaključila je delegacija.

Bribirski odjel “Dječjeg vrtića Cvrčak i mrav” pohađa 41 dijete, a novi prostor kapaciteta je 52 mjesta. Bribirski vrtić ima vrtićku grupu s 27 djece i jasličku s 14 djece. Novi prostor, za koji već čeka nova oprema, omogućit će otvaranje još jedne vrtićke grupe. Kad preselimo, moći ćemo primiti svu djecu koja su iskazala interes za vrtić, istaknula je ravnateljica Jerčinović.

“Najveće su potrebe za jasličkom grupom, što je dobar znak jer to znači da ima djece i da se roditelji zapošljavaju”, istaknula je ravnateljica vrtića dodajući da četvero djece čeka mjesto u jaslicama. U uređenje novog vrtićkog prostora ulaže se 1,7 milijuna kuna. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo je 370 tisuća kuna potpore, istaknuo je pročelnik Šimić.

Načelnik Karlić podsjeća da na proljeće kreće gradnja novog vrtića u Triblju. Obzirom da se radi o modularnoj gradnji, mali Tribaljci bi mogli u novi vrtić već u rujnu. Tribaljski vrtić pohađa 40 djece, a novi objekt kapaciteta je 60 djece.

Dakle, s uređenjem prostora u Bribiru i novim vrtićem u Triblju, kapacitet vrtića “Cvrčak i mrav” penje se s 85 na 110 djece. Preseljenjem tribaljskog vrtića iz školske zgrade, više će prostora dobiti škola, kaže načelnik Karlić te podsjeća da se projektira školska sportska dvorana u Triblju. Uprava i kuhinja vrtića trenutno se nalaze u staroj školi u Driveniku. Po otvaranju vrtića u Triblju, prostor će se dodijeliti Poljoprivrednoj zadruzi Vinodol.

Ohrabruje demografska slika Bribira. Prije dvije godine škola je imala tek nekoliko prvašića. Lani osam. Premalo i zabrinjavajuće. U sljedećoj godini prvi razred bi trebao imati 14 učenika, godinu kasnije 12, a sljedeće čak 17 učenika.

U Triblju je broj prvašića pao s 24 na 20. Slijedi još jedna slabija godina, a potom idu demografski bolje godine. Postoji problem druge naravi. U Vinodolskoj općini tek svako drugo dijete ide u vrtić. U Bribiru je situacija donekle zadovoljavajuća, no u Grižanama, Driveniku i Triblju premalo djece ide u vrtić. U Hrvatskoj u vrtić ide 60 posto djece, a EU traži 90 posto. Stoga se i rade vrtići po cijeloj Hrvatskoj.