Trener Nehaja Svast: Vrlo smo upitni za treću ligu

U pauzi prvenstva odlaze nam Starčević i Savić. Jasprica, Hajdini, Prpić i Tomac nisu odradili pripreme zbog obaveza. Ni jedan trening nisam imao više od 13-14 igrača, objašnjava strateg Senjana

Senj – Nehaj je izvrsno ušao u 2019. godinu. U pripremnim susretima samo pobjede. Krk 3:2, juniori Rijeke 1:0, Crikvenica 2:0. No, Nehajev trener Svast upozorava da dobri rezultati mogu uputiti na pogrešne zaključke i producirati nerealne ambicije što se tiče plasmana i sutrašnjice kluba. Tema je vruća. Većina četvrtoligaša uoči početka prvenstva suočena je s dilemom: treća ili četvrta liga.

„Možda neće javno nitko reći, ali mi smo vrlo upitni za treću ligu, kaže trener Švast i nudi argumente kojima osnažuje svoje razmišljanje.

„Do prije pola godine intenzivno smo razmišljali o trećoj ligi. Nas su nekako stavljali kao kandidate za treću ligu, što je s obzirom na rezultate, dva treća mjesta, sasvim utemeljeno. No, u pauzi prvenstva Starčević odlazi u Otočac, a Savić u Pomorac. Jasprica, Hajdini, Prpić i Tomac nisu odradili pripreme zbog obaveza. Nikog nismo doveli. Ni jedan trening nisam imao više od 13-14 igrača i zato teško možemo težiti nečem višem. Ako netko misli da će na ljeto biti bolje, vara se. Na ljeto je još gore, trojica igrača žive od turizma. Pojave se 1. rujna. I recite mi, je li to podloga za treću ligu? Za to moraš imati 20 igrača i ozbiljne pripreme sa svih 20 igrača. Nama nije isto igrati u Bakru, Fažani i Labinu ili istrčati protiv Orijenta, Opatije ili Jadrana. Uvažavajući sve protivnike, ipak je razlika. Druga je varijanta dovesti šestoricu igrača sa strane. Sad imaš trojicu. I još dovesti šestoricu? Ne vidim smisao. Uvijek su dobrodošli dobri igrači sa strane da pojačamo momčad. Imamo 70 posto svojih igrača, ali ni u četvrtoj ligi ne možemo opstati bez igrača sa strane. No, treba postojati mjera i voditi računa o realnim mogućnostima.

Osim toga, za treću ligu se traži 80 djece u klubu, četiri kategorije. Ne znam da li netko vodi računa o broju stanovnika u manjim sredinama. Nemoguće je Nehaju sastaviti kadete jer nam kadeti popunjavaju juniorsku ekipu. Postoje i uvjeti vezani uz teren, no to je još najmanji problem“, objašnjava Nehajev Svast.

Trener Nehaja vrlo je skeptičan prema reorganizaciji natjecanja.

„Treća liga koja nas čeka na jesen trajat će samo jednu sezonu. Već je rečeno da će se formirati jedinstvena ili dvije treće lige, teži se kvaliteti. Dakle, velika većina klubova koja će na jesen ući u treću ligu, vratit će se nakon jedne sezone u četvrtu ligu jer je jasno da nemaju ambicija za natjecanje koja traži jaku momčad i jake financije. Kako čitam, većina četvrtoligaša koja ima elemenata da ima aspiracije za treću ligu je iskazala interes za višu ligu, ali što se više približavaju rokovi, bojim se da će se tražiti klubovi koji će željeti u treću ligu“, ističe Svast.

Trener Senjana ističe da sve kalkulacije oko reorganizacije natjecanje neće utjecati na voljni faktor.

„Borit ćemo se do kraja na terenu, a sve ostalo je izvan dosega igrača i struke“, kaže Svast.

U subotu Senjani igraju s Ogulinom, a posljednju pripremnu utakmicu pred prvenstvo imat će na svom terenu protiv Otočca 23. veljače.