Unija Kvarnera protiv prijedloga koji bi iznajmljivačima oteo 600 eura

Boras Mandić i Pinezić osudili su prijedlog SDP-a i HUP-a kojim se kani dodatno porezno opteretiti iznajmljivače

RIJEKA Unija Kvarnera na konferenciji za medije u Rijeci osudila je prijedlog SDP-a i Hrvatske udruge poslodavaca kojim se kani dodatno porezno opteretiti iznajmljivače. Inicijatori uvođenja novih poreza za iznajmljivače smatraju da bi se povećanjem poreza za iznajmljivače otvorio prostor za porezno rasterećenje plaća.

– Taj prijedlog dolazi prvenstveno od strane SDP-a, odnosno onih koji su bili ministri u Vladi SDP-a prije desetak godina, kada su predlagali slične mjere, objasnio je predsjednik Unije Kvarnera Boras Mandić.

Član senata Unije Kvarnera Nedo Pinezić je objasnio da prijedlog ide ka tome da se na pružanje usluge smještaja u domaćinstvu uvede dodatnih deset posto poreza na dohodak. Obzirom da je 2019. godine prosječan prihod iznajmljivača iznosio šest tisuća eura po domaćinstvu, to znači da bi se iznajmljivači opteretili s dodatnih 600 eura poreza.
Pinezić je izračunao da se na šest kreveta plaća 600 eura poreza (paušalni porez na dohodak, paušalna turistička pristojba i turistička članarina), a usvoji li se prijedlog, iznajmljivač bi plaćao 1.200 eura.
Unija Kvarnera upozorava da se treba više pozabaviti nekomercijalnim smještajem koji je siva zona i nelojalna konkurencija legalnom privatnom smještaju. A postavljeno je pitanje treba li Hrvatskoj 555 jedinica lokalne samouprave i je li tu prilika za smanjenje troškova.