Zaputite se s Biljkoljupkom na izvor Gacke i postanite Junakinja Gacke doline

Želite brati bilje, pripremati ljekovite meleme i čajeve, povezati se sa staroslavenskom mitologijom, potaknuti kreativnost kroz izradu predmeta od gline, sjesti uz logorsku vatru… imamo prijedlog za Vas

Kažu da je novinarstvo predivno zanimanje koje treba napustiti što ranije. I zato je Martina sreću odlučila potražiti u Irskoj. Nakon četiri godine nova odluka: vraćam se u Hrvatsku. Bavila se turizmom. Američkim kompanijama otkrivala je zanimljiva mjesta za izlete. Stigla je korona. Sve je stalo, a novinarka Martina Tuta poslušala je savjet srca i okrenula se staroj ljubavi – ljekovitom bilju. Završila je školu o fitoterapiji i počela brati bilje po Velebitu i Gorskom kotaru i pripremati razne tinkture, meleme, čajeve i macerate od samoniklog bilja. I postala je poznata kao Biljkoljupka (https://biljkoljupka.com/).

Vrlo brzo je Martina shvatila da žene ne žele samo njene pripravke već i da žele uživati u branju i pripremanju ljekovitog bilja. Pomislila je: zašto ne povesti žene u prirodu? Odlučila je organizirati vođene ture. Nije imala previše vremena za razmišljanje je li to pravi potez. Prvu turu rasprodala je u pola sata. Planula je i druga, pod nazivom “Gdje Perun spava, a Mara bilje bere”. Ime same ture nije slučajno, inspirirano je svetim brdom Perunom iznad Mošćeničke Drage, a osim prepoznavanja ljekovitog bilja, Martina je odlučila povezati prirodu i povijesnu baštinu toga kraja, uranjajući polaznike u svijet staroslavenske mitologije.

I tako je krenula nova pustolovina Biljkoljupke. Žene oduševljene. Beru ljekovito bilje, same pripremaju meleme, masti, čajeve… Dio ručka se priprema od bilja koje same uberu. Drugu turu, dvodnevni retreat pod nazivom “Put Junakinje kroz Gacku dolinu” Martina je osmislila sa svojom kolegicom Lorenom iz Zagreba, zaljubljenicom u bajke i hrvatsku narodnu predaju. Malo se vesla Gackom dolinom, uče se stari zanati poput lončarstva, posjećuju se lokalni eko OPGovi i uranja se u našu daleku prošlost kroz mitove i bajke o staroslavenskoj mitologiji. Navečer žene sjednu uz logorsku vatru i povezuju se jedna s drugom, osvješćujući žensku energiju kroz priču o arhetipovima. Kakav dobar briefing, da se izrazimo već omraženim korporacijskim riječnikom. Pa tko ne bi poželio takav izlet na izvoru Gacke, gdje se krije Martinin OPG?

Ako ste poželjele krenuti u pustolovinu s Martinom, imate sreće. Biljkoljupka Martina priprema dvodnevni retreat obojan jesenskom tematikom. Dva vikend termina već su se odavno rasprodala, no još je nekoliko slobodnih mjesta ostalo 20. i 21. listopada (srijeda i četvrtak). Putuje se u Gacku dolinu i putuje se sa svim čulima. Martina vas s nestrpljenjem očekuje, a javiti joj se možete putem njezinih profila na društvenim mrežama (https://www.facebook.com/biljkoljupka).

error: Content is protected !!