Znate li koja su najčešća prezimena u vašem mjestu?

Najčešća prezimena po mjestima su: Antonić (Vinodol), Car (Crikvenica), Jovanović (Novi), Mičetić (Bakar), Tomljanović (Senj), Turina (Kraljevica)

Ove godine čeka nas popis stanovništva. Nema sumnje da će se prilično razlikovati od popisa 2011. godine. Svi se koncentriraju na broj stanovnika, no popis koji izrađuje Državni zavod za statistiku nudi niz zanimljivih podataka. Na primjer, koja su najčešća prezimena u nekom gradu ili općini. Vratimo se u popis stanovništva prije 10 godina i podsjetimo koja su najčešća prezimena u Bakru, Crikvenici, Kraljevici, Novom Vinodolskom, Senju i Vinodolskoj općini. Hoće li i tu biti promjena u popisu 2021. godine?

U Bakru je najčešće prezime Mičetić. Na drugom i trećem mjestu su Polići i Ružići. Dalje slijede prezimena: Cuculić, Frančišković, Kružić, Pavletić, Vidas, Šubat i Babić.
U Crikvenici su na carskom, prvom mjestu, Carevi. Na drugom mjestu su Antići, na trećem Lončarići. Slijede prezimena: Domijan, Manestar, Grbčić, Jeličić, Jurić, Matejčić i Gašparović.
U Kraljevici je najčešće prezime Turina. Na drugom mjestu su Grubišići, a na trećem Burići. Slijede prezimena: Čandrlić Juretić, Devčić, Polić, Kučan, Peranić i Gudac.
U Novom Vinodolskom najčešće se čuje prezime Jovanović. Butković je na drugom mjestu, Mataija na trećem. Slijede prezimena: Tomić, Butorac, Cvitković, Rubčić, Baričević, Komadina i Buneta.
U Senju su na tronu Tomljanovići. Uz njih su Prpići i Nekići. Slijede prezimena: Biondić, Vukelić, Krmpotić, Devčić, Samaržija, Lopac i Babić.
U Vinodolskoj općini najbrojniji su Antonići. Slijede prezimena Barac i Gašparović. Potom se nižu prezimena: Tonković, Klarić, Jerčinović, Spoja, Knez, Kršul i Tus.

Nekoliko prezimena pojavljuje se u “top 10” u dvije jedinice lokalne samouprave. Tako su Babići deseti u Bakru i Senju. Devčići su šesti po brojnosti u Kraljevici, a sedmi u Senju. Gašparovići su treći u Vinodolu, a deseti u Crikvenici. Polići su drugi u Bakru, a sedmi u Kraljevici. Babići su deseti u Bakru i Senju.

Od prezimena koja se pojavljuju u Hrvatskom primorju, od Bakra do Senja, dva prezimena su u hrvatskom “topu 10”. Babići su treći, a Jurići peti u Hrvatskoj.

Nekoliko “naših” prezimena najbrojnija su u nekim drugim gradovima širom Hrvatske. Baričevići u Jasenicama, Jovanovići u Ivanić Gradu, Jurići u Otoku, Solinu i Vinkovcima, a Klarići u Novigradu.

FOTO Giammarco Boscaro – Unsplash

error: Content is protected !!