Kraljevici, Bakru i Crikvenici petice za transparentnost proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja za razdoblje od studenog 2018. do ožujka 2019. Senj je dobio četvorku, Novi Vinodolski trojku, a Vinodolska općina dvojku

Kraljevica – Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 županija, gradova i općina u Hrvatskoj. Istraživanje je obuhvaćalo razdoblje od studenog 2018. do ožujka 2019. U Hrvatskom primorju petice su zaslužili gradovi Kraljevica, Bakar i Crikvenica. Senj je dobio četvorku, Novi Vinodolski trojku, a Vinodolska općina dvojku.

Ocjene se dobivaju na temelju objavljivanja ključnih proračunskih dokumenata na službenim web stranicama lokalnih jedinica. Dakle, gledalo se što je objavljeno od: izvještaja o godišnjem izvršenju proračuna za 2017 godinu, izvještaja o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018. godinu, prijedloga proračuna za 2019. godinu, izglasanog proračuna za 2019. te da li je izdan proračunski vodič za građane za 2019. Naravno, javno objavljivanje dokumenata je tek jedan segment transparentnosti, no pokazuje dobru volju i odgovornost vlasti. Ovogodišnja prosječna ocjena hrvatskih gradova je 4,3, a općina 3,8. U prijevodu, u prosjeku se objavi četiri dokumenta.

Kraljevica, Bakar i Crikvenica objavili su svih pet dokumenata. Senj nije objavio proračunski vodič, ali je evidentan napredak u odnosu na lani jer su objavljeni izglasani proračun i prijedlog proračuna. Novi je objavio tri dokumenta, a nije polugodišnje izvješće i proračunski vodič. Vinodolska općina nije objavila izglasani i polugodišnji proračun te proračunski vodič.

Za kvalitetu i informiranost web stranica pohvaljeni su, među 28 gradova, Bakar i Crikvenica. Među 17 općina koje su zaradile “packe” zbog nekvalitetne službene web stranice je Vinodolska općina.

“Ovo je pokazatelj, predstavljen od neovisnog i stručnog tijela, da se u Gradu Kraljevici radi transparentno. Ponosni smo. Nastavljamo dalje”, poručila je zamjenica gradonačelnika Kraljevice Paula Vučković.