HGD Zvijezda Danica poziva na slavljenički koncert u Rijeku

Nakon koncerta u svojoj Kraljevici, Zvijezda Danica povodom obilježavanja 125 godina obilazi Hrvatsku koncertima. Prvi gostovanje je u četvrtak u Rijeci, a slijede posjete Zagrebu, Karlovcu, Zadru i Slavonskom Brodu

Kraljevica – Hrvatskog glazbeno društvo Zvijezda Danica iz Kraljevice povodom obilježavanja 125 godina postojanja održat će u četvrtak u 20 sati koncert u Rijeci. Koncert će ugostiti Mramorna dvorana Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Riječkim koncertom nastavlja se obilježavanje visoke godišnjice društva osnovanog 1894. godine. Prvi slavljenički koncert priređen je u srpnju u Kraljevici za svečanog otvorenja Kraljevačkog kulturnog leta. Zvijezda Danica darovat će slavljeničke koncerte u gradovima u kojima djeluju zborovi i orkestri, prijatelji društva ili gradovi koji su obilježili rad i povijest društva. Nakon Rijeke, Kraljevičani će posjetiti Zagreb, Karlovac, Zadar i Slavonski Brod.

HGD Zvijezda Danica iz Kraljevice osnovano je u vrijeme procvata glazbenog amaterizma na području današnje Hrvatske. Osnivač i prvi voditelj bio je Ivan Jakovčić Hijacintov. U svojoj povijesti Zvijezda Danica nikad nije prekidala svoj rad čak ni u vrijeme Drugog svjetskog rata i ubraja se među najstarija glazbeno-amaterska društva u ovom dijelu Europe. Glazbeno društvo oduvijek je bilo stup održavanja kulture u gradu Kraljevici, kroz svoju povijest osim zbora je imalo i puhački orkestar, dramsku sekciju, dječji zbor, ali bilo i zaduženo za organizaciju mnogih koncerata i kulturnih događaja u gradu.

U zboru trenutno pjeva 35 pjevača, a umjetnički voditelj je Frane Frleta.