Loza prijateljstva Novog i Maribora dala prve grozdove

Berba nekoliko grozdova novljanske žlahtine i mariborske žametne črnine simbolični je završetak berbe na području Vinodola

Novi Vinodolski – Vinova loza zasađena u znak prijateljstva između Novog Vinodolskog i Maribora na Korzu hrvatskih branitelja prije godinu i pol dala je prvih nekoliko grozdova.

“To je znak da je loza dobro ukorijenjena, da ima pravilnu ishranu i navodnjavanje”, komentirao je Miroslav Palinkaš iz Vinske kuće Pavlomir.

Berba nekoliko grozdova simbolični je završetak berbe na području Vinodola.

Maloj svečanosti prisustvovali su novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić, direktor TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković, predsjednik udruge „Ružica Vinodola” Željko Šostarić Fumić te predstavnici novljanskog komunalnog društva Ivanj koji održavaju lozu. Probalo se i prve grozdove.

Podsjetimo da su u centru Novog Vinodolskog novljanski i mariborski gradonačelnik zasadili žlahtinu i mariborsku žametnu črninu, jednu od najstarijih loza na svijetu, u znak prijateljstva dvaju gradova s dugom tradicijom vinogradarstva. Tako je Novi ušao u krug 60 gradova u dvadesetak država svijeta koji su dobili lozu od prijateljskog Maribora.

Loza dobro raste možda i zbog činjenice da su nekad na mjestu Korza hrvatskih branitelja ležali vinogradi.

error: Content is protected !!