Novi dobio proračun od 59 milijuna kuna

Proračun je usvojen s deset glasova za i tri glasa SDP-ovih vijećnika protiv (Jovanović, Zoričić i Silov)

Novi Vinodolski – Na gradskom vijeću Novog Vinodolskog usvojen je gradski proračuna za 2020. godinu. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić je istaknuo da je novljanski proračun za 2020. godinu realan, razvojan i socijalan. Razvojan jer sadrži projekte vrijedne više od 29 milijuna kuna. Posebno je važno što čak 27 milijuna kuna dolazi iz EU i kroz potpore države.

Neven Pavelić

Gradonačelnik je spomenuo dogradnju vrtića, uređenje Poslovne zone Zapad, sanaciju odlagališta Duplja, uređenje plaža ispod hotela Lišanj i na Obali Petra Krešimira IV, u Klenovici i Smokvici. Gradi se i dom zdravlja koji financira Primorsko-goranska županija, ali i Grad sudjeluje sa 700 tisuća kuna, sa zemljištem i oslobađanjem od komunalnog doprinosa, podsjetio je gradonačelnik.

Proračun je socijalan jer smo povećali stipendije, jer imamo program Pomoć u kući, Božićnice za umirovljenike, smatra Piškulić. Kad je riječ o umirovljenicima, spomenuto je da će 1.423 novljanskih umirovljenika dobiti 150 do 300 kuna božićnice, za što je Grad izdvojio 340 tisuća kuna iz proračuna. Novljanski gradonačelnik je spomenuo i izdvajanja za kulturna događanja za koja u Novi stižu samo pohvale, a povećali smo i sredstva za sport, obzirom da je NK Vinodol ušao u višu ligu.

Šef novljanskog SDP-a Jovanović je objasnio da SDP glasa protiv proračuna jer misli da se uvijek može bolje i više. Jovanović je primijetio glavni projekt dvorane u proračunu. Da li možemo očekivati početak gradnje krajem ove ili početkom sljedeće godine, pitao je Jovanović, a predsjednik gradskog vijeća Neven Pavelić je odgovorio sljedeće:

Gradonačelnik Piškulić je istaknuo da je dvorana zahtjevan projekt, vrijedan 25-30 milijuna kuna. Grad može sufinancirati gradnju, ali dok ne krene novo razdoblje europskih projekata 2021.-2027. teško je očekivati početak gradnje jer Grad Novi nije toliko moćan da sam isfinancira gradnju dvorane. Predsjednik vijeća Pavelić je istaknuo da nema smisla žuriti i iscrpljivati gradski proračun kad se u kratkom periodu može računati na EU sredstva. Jovanović je izrazio nadu da će sljedeće godine početi gradnja vatrogasnog doma.

Ne vidim niti dom kulture u Povilama, primijetio je Jovanović.

Mihael Jovanović

Piškulić je objasnio da se procijenilo da je zamišljeni dom preambicioznih dimenzija za Povile i da se ide u novi projekt koji će zadovoljiti potrebe Povilara. Dom će se graditi kod boćališta. Stalno nešto čekamo, smatra Jovanović i dodaje da nema potrebe u predizborno vrijeme obećavati, a kasnije čekati. Gradonačelnik Piškulić je odgovorio Jovanoviću: Žalosti me što ćete biti protiv te ideje i dodao: Proširenje vrtića je bila i tvoja ideja, a sad ćeš glasovati protiv svoje ideje.

Proračun od 59 milijuna kuna usvojen je s deset glasova za i tri glasa SDP-ovih vijećnika protiv (Jovanović, Bojan Zoričić i Josip Silov).

error: Content is protected !!