Od “kulturnjaka” najviše gradskih kuna dobila Zvijezda Danica

Udruge iz segmenta kulture, zdravstva i socijalne skrbi te ostale udruga civilnog društva iz proračuna Kraljevice dobit će 255 tisuća kuna. Značajnija sredstva dobili Dance Queen, Udruga “Stol”, Mesopustari Kraljevice i umirovljenici

Kraljevica – Raspodijeljena su sredstva za financiranje javnih potreba za području kulture, zdravstva i socijalne skrbi te ostalih udruga civilnog društva iz proračuna Grada Kraljevice. Nakon provedenog javnog natječaja na koji se moglo prijaviti program odnosno projekt, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić potpisao je odluku “tešku” 255 tisuća kuna. Sredstva za 2020. godinu dobit će 23 udruge i društva. Kulturi je pripalo 190 tisuća kuna, zdravstvu i socijali 25 tisuća kuna, a ostalim udrugama civilnog društva 40 tisuća kuna.

Najviše sredstava općenito odobreno je Hrvatskom glazbenom društvu Zvijezda Danica, 50 tisuća kuna. Sredstva će se iskoristiti za dječji zbor i glazbeni tečaj, gostovanje u Poreču, sudjelovanje na Međunarodnom festivalu na Ohridu, mjuzikl u Kraljevici i nastup u crkvi Svetog Nikole za Uskrs. Na drugom mjestu, kad je riječ o kulturi, je Plesni klub Dance Queen s 25 tisuća kuna namijenjenih za plesni kamp. Udruzi u kulturi “Stol” pripalo je 23 tisuće kuna za Zbornik Kraljevice. Mesopustari Kraljevice dobit će 20 tisuća kuna za svoje aktivnosti (maškare u Kraljevici, zimska karnevalska povorka i ljetni karneval u Kraljevici). Slijede KUD Eugen Kumičić (14 tisuća), Udruga maškare Dol – Križišće (13 tisuća), Udruga za čuvanje i njegovanje starih običaja Šmrika (13 tisuća), KUD Lanterna (10 tisuća), Narodna čitaonica i knjižnica Šmrika (8 tisuća), Udruga za čuvanje i očuvanje narodnih običaja “Čenguti” Bakarac (8 tisuća) te Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Rizon (6 tisuća kuna).

U segmentu zdravstva i socijalne skrbi Udruga “S vjetrom kroz tišinu” dobila je sedam tisuća kuna. Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo dobit će tri tisuće kuna za projekt unapređenja zdravstvene sigurnosti hrane u domaćinstvima Grada Kraljevice. Društvo multiple skleroze dobit će tri tisuće kuna za podršku oboljelima. Klub liječenih alkoholičara Dubračina Crikvenica dobit će također tri tisuće kuna. Kao i Udruga osoba s mišićnom distrofijom, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ te Udruga Nada Rijeka za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

Među ostalim udrugama civilnog društva najviše sredstava dobila je Udruga umirovljenika Kraljevica (18 tisuća kuna), slijede Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (10 tisuća), Lovačko društvo Srndać Hreljin za sprečavanje šteta od divljači (6 tisuća), Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula (4 tisuće) te Međunarodna gljivarska udruga “Krasnica” Bakarac za gljivarske izložbe i predavanja (2 tisuće kuna).