Počinje uređenje okoliša dvorca Frankopan, potpisan ugovor vrijedan devet milijuna kuna

Radovi će trajati pet mjeseci

Kraljevica – Svečano je potpisan ugovor o uređenju okoliša dvorca Frankopan u Kraljevici. Ugovor vrijedan 9,1 milijuna kuna potpisali su Grad Kraljevica, kao naručitelj radova i partner u sklopu projekta “Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana” te izvođač, firma Sitolor iz Slavonskog Broda. Ugovor su potpisali gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić i direktor slavonskobrodske firme Ivan Brajković, u nazočnosti primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i ravnateljice Uprave za provedbu operativnih programa i financijskih instrumenata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Sanja Slunjski.

Uređenje okoliša dvorca obuhvaća izradu novih armirano betonskih potpornih zidova, uređenje ulaznog platoa, uređenje pješačkih staza i terasa, sijanje ekstenzivne livade i sadnju bilja. U okoliš se postavljaju novi arhitektonski elementi izrađeni od cortena. Radovi obuhvaćaju i sanaciju ogradnih zidova parcele dvorca te rasvjetu okoliša i pročelja dvorca. Uklonit će se asfalt, sačuvati stabla na sjevernom platou, inzistirati na suhozidima. Posebna će atrakcija biti vidikovac na južnim terasama, istaknula je krajobrazna arhitektica Darija Perković u ime firme R Inovacija koja je izradila projekt uređenja okoliša.

Prije četiri mjeseca završena je obnova fasade dvorca, u što je investirano šest milijuna kuna. Prethodno je uređen posjetiteljski centar. Ukupno će se u obnovu uložiti simbola Kraljevice uložiti 20 milijuna kuna.

Uređenje okoliša dvorca dio je projekta Kulturno turistička ruta “Putovima Frankopana”. Ukupna vrijednost projekta je 64 milijuna kuna, od čega je 47 milijuna kuna bespovratnih.

Gradonačelnik Kraljevice Čandrlić je istaknuo da se radi o posebnom danu za Kraljevicu te da je danas lijepo biti gradonačelnik Kraljevice. Čandrlić je naglasio da su sva tri velika projekta, dvorac Frankopan, energetska obnova škole i uređenje ulice Carovo, realizirani uz vanjska sufinanciranja i to je jedini put jer Kraljevica nije financijsko dovoljno snažna da sama realizira takve projekte. Gradonačelnik Kraljevice je zahvalio gradskim službama, Primorsko-goranskoj županiji i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Župan primorsko-goranski Komadina je rekao da mu je drago što vidi partnerstvo Kraljevice i Županije. Komadina je podsjetio da je projekt obnove frankopanskih dvoraca krenuo prije 17 godina, s idejom da se zaustavi propadanje dvoraca u Vinodolu, a u međuvremenu je projekt narastao. Župan je podsjetio na zajedničke projekte Županije i Kraljevice, dvorac Frankopan, dom zdravlja, luku Carovo, školu, te naglasio da se projekte može iznijeti samo sinergijom gradova, općina, županija i Hrvatske. Direktor Sitolora Ivan Brajković najavio je da će radovi uskoro početi.