Senjski heroji održali učenicima predavanje o Domovinskom ratu

Udruga branitelja Uskok učenicima je predočila doprinos Senjana oslobađanju domovine. Bio je to prvi put sat povijesti u Senju o Domovinskom ratu s braniteljima u ulozi predavača

Senj – U organizaciji Udruge branitelja Uskok Senj i OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića te podršku profesorice povijesti Andreje Kartelo Nekić održano je u Senju prvi put sat povijesti o Domovinskom ratu s braniteljima u ulozi predavača. Predavanje je održano u prostorijama Udruge u kuli Lipica za učenike osmih razreda.

Uvodno predavanje o povijesnim uzrocima nastanka rata i velikosrpskim pretenzijama na Hrvatsku održao je Milan Prpić Čubrk. O formiranju oružanih snaga, prvenstveno prve gardijske brigade, legendarnih Tigrova, i počecima rata, u vrlo emotivnom izlaganju, govorio je Damir Šimunić, osnivač i prvi zapovjednik satnije Tigrova, zajedno sa svojim suborcem Krešimirom Glavičićem, koji je učenicima poručio da se zajedništvo i porijeklo ne smije zaboraviti nikada, gdje god se nalazili.

O ulozi Senjana u stvaranju oružanih snaga i njihovu doprinosu u obrani domovine od samog početka rata, kroz postrojbe policije, organizirane dragovoljačke postrojbe, kroz HOS i senjsku bojnu učenicima je predavanje održao Neven Kovač. Kada je srpska agresija bila na vrhuncu, bojna je oslobađala okupirana područja i držala tešku bojišnicu, istaknuo je Kovač i naglasio djeci da mogu biti ponosni na svoje očeve i djedove i njihovo sudjelovanju u Domovinskom ratu. U trećem dijelu učenici su pogledali film „Domovinski rat“ Hrvatskog povijesnog muzeja, a Prpić Čubrk je učenicima poklonio knjigu „Hrvatsko vojno znakovlje i činovi“.

Na kraju je napravljena anonimna anketa u kojoj su učenici ocijenili predavanje i dali prijedloge kako da predavanje bude još zanimljivije. Mladi Senjani su razgledali prigodnu izložbu, eksponate iz Domovinskog rata. Uz veliki pljesak i zadovoljstvo učenika dogovoreno je da svi zainteresirani obiđu područje borbenih djelovanja senjske bojne uz vodstvo Udruge. Poslije predavanja u dvoru Udruge u kuli Lipica napravljen je roštilj za sve učenike. S profesoricom Kartelo Nekić dogovorena je daljnja suradnja.