Kineski investitori traže ured u Senju

Tvrtka Norinco International traga za uredom od 140 kvadrata. Uskoro počinju i radovi na terenu

SENJ Kineska tvrtka Norinco International u zaleđu Senja gradi vjetropark koji će se manjim dijelom prostirati i na općini Brinje. Investitor trenutno radi na iznalaženju prostora veličine od oko 140 metara četvornih u Senju za potrebe svog ureda te na ostalim administrativnim i tehničkim pitanjima nužnim za početak investicije.

I sami radovi bi trebali uskoro otpočeti, za gradnju su ishođene sve potrebne dozvole. Vjetropark će zauzimati 44,8 kilometara četvornih, snaga će mu biti 156 megavata i imat će 39 vjetroturbinu snage 4 MW. Gradnja vjetroparka bi trebala trajati dvije godine, a operativno bi se koristio 23 godine. Osim vjetroparka obnoviti će se i postojeći dalekovod, adaptirati postojeća elektroenergetska mreža te trafostanica u Brinju.

Uz kinesku tvrtku koja je u investiciji ključna, dio radova obaviti će i hrvatski podizvođači, a na realizaciji projekta zaposlit će se najmanje stotinu ljudi.

Procijenjena proizvodnja struje u vjetroparku na godišnjoj razini je 530 milijuna kWh, a proračuni Grada Senja i Općine Brinje imati će značajne godišnje prihode po osnovi vjetroenergetske rente. Na temelju smještaja stupova s vjetroturbinama Grad Senj bi s osnova vjetroenergetske rente na godišnjoj razini trebao prihodovati gotovo četiri  milijuna kuna, a Općina Brinje gotovo 1,4 milijuna kuna. Uz to, Senj i Brinje će u svoj proračun temeljem ove investicije jednokratno prihodovati i pozamašne iznose komunalnog doprinosa.

Podsjetimo da je ovo drugi energetski objekt koji koristi snagu senjske bure jer je 2009. godine u senjskom zaleđu izgrađen i vjetropark Vrataruša koji se prostire na 5,8 kilometara četvornih i s 14 vjetroturbina pojedinačne snage 3 MW.