Tri vrtića organiziraju Poduzetničke dane u Novom

Primarni cilj projekta koji se održava u četvrtak i petak je razvoj inicijativnosti, kreativnosti i poduzetnosti kod djece. Naime, osnovne poduzetničke kompetencije mogu se prepoznati u najranijim danima života

Novi Vinodolski – Ravnateljice triju vrtića, novljanskog „Fijolica”, crikveničkog „Radost” i vrtića „Cvrčak i mrav” iz Vinodolske općine najavile su druge Poduzetničke dane. Originalne dane  organiziraju tri vrtića, a sve je krenulo od projekta „Od ideje do ostvarenja” pokrenutog spoznajom da se osnovne poduzetničke kompetencije mogu prepoznati u najranijim danima života. Primarni cilj projekta je razvoj inicijativnosti, kreativnosti i poduzetnosti kod djece. Premijerno izdanje Poduzetničkih dana lani se organiziralo u Crikvenici, uz sudjelovanje 800 djece iz vrtića i škola. Ove godine domaćin je Novi Vinodolski. Vrtići su se na organizaciju Poduzetnički dana odučili i stoga što poduzetništvo u ranoj i predškolskoj dobi još uvijek nije istraženo i nema puno primjera dobre prakse.

Poduzetnički dani održat će se u četvrtak i petak, uz potporu Poduzetničkog centra Vinodol, LAG-a Vinodol i Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) te pokroviteljstvo dvaju gradova i Vinodolske općine. Predavanja su namijenjena ravnateljima, javnim djelatnicima, mladima, poduzetnicima i onima koji žele postati poduzetnici. U okviru skupa predstavit će se mjere za poticanje poduzetništva na području triju jedinica lokalne samouprave i mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predviđena je edukacija poduzetnika na temu kako izraditi poslovni plan, govorit će se o financiranju iz EU fondova. Paralelno sa skupom u gradsko vijećnici, na Trgu Vinodolskog zakona održat će se sajam prirodnih proizvoda od 9 13 sati, a u Domu kulture Festival znanosti, Znanost u vrtiću – istraživačko učenje „Može li biti drugačije” odnosno „Kako to istražuju djeca”. U jutarnjim satima sudjelovat će djeca i odgojitelji, a od 14,30 do 16,30 djeca će predstaviti svoje istraživačke aktivnosti roditeljima. Drugi dan, petak, ponudit će međužupanijski stručni skup u organizaciji AZOO „Kompetencije, inicijativnost i poduzetnost u integriranom učenju djece”.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić je naveo vrtiće kao primjer dobre suradnje na području triju jedinica lokalne samouprave. Ravnateljica vrtića „Cvrčak i mrav“ Dajana Jerčinović je napomenula da su Poduzetnički dani samo vrh svega što se radi u vrtićima kako bi djeca spremno prihvatila životne izazove. Ravnateljica vrtića „Radost“ Martina Magaš je podsjetila da su u projekt uključena dva ministarstva, gospodarstva poduzetništva i obrta te znanosti i obrazovanja dok je ravnateljica vrtića „Fijolica“ Nensi Dražić je istaknula da je međužupanijski stručni skup pobudio velik interes i da je svih 50 mjesta rezervirano.